Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak zawartość tablic wprowadzić do str_replace?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Andrzej20
Witam,

Od wielu lat zajmuję się htmlem, cssem i grafiką, lecz przyszedł czas na powiększenie swoich kwalifikacji i od około miesiąca zabrałem sięza naukę php. Mam problem nad którym siedzę już cały dzień i nie potrafię go rozwiązać, chodź jest to pewnie banalne. Mam taki oto kod:

1. <?php
  2. $gat1 = mysql_query ("select nazwa_gat from genres") or die ('Błąd zapytania');
  3. $gat2 = mysql_query ("select genre_id from genres") or die ('Błąd zapytania');
  4.  
  5. while ($r = mysql_fetch_assoc($gat1)) {
  6.  $slownie .= """.$r['nazwa_gat']."", ";
  7. }
  8.  
  9. while ($r2 = mysql_fetch_assoc($gat2)) {
  10.  $numery .= """.$r2['genre_id']."", ";
  11. }
  12. $array1 = array($slownie);
  13. $array2 = array($numery);
  14. $gat_num = str_replace($array1, $array2, $gatunki);
  15.  
  16. echo "<br>".$gat_num;
  17. ?>

Mam w tabeli "genres" 2 kolumny, z których wyciagane są dane i zapisywane w zmiennych $slownie i $numery. Chcę, aby zawartość tych zmiennych została użyta w funkcji str_replace, tak, aby w wyniku działania całego skryptu, słowo np "Horror" było zamieniane na odpowiadające mu w bazie id, np. 4.

Jak widać w załączonym przeze mnie kodzie, kombinowałem z tablicami, ale sam już nie wiem czy to dobry kierunek. Proszę o wskazówki i pozdrawiam.

PS: Hmm, to forum automatycznie dopisało kilka ukośników przy niektórych cudzysłowach w moim kodzie...

Andrzej
skowron-line
str_replace

looknij sobie na przyklady
Andrzej20
Obawiam się, że nie znajduję tam rozwiązania. Gdyby moje dane były wprowadzone ręcznie do tablicy:

1. <?php
  2. $array1 = array("horror, "komedia", .......);
  3. ?>

to nie ma problemu, aby po wstawieniu zmiennej $array1 do str_replace wszystko działało jak trzeba. Problem polega na tym, że chcę wstawić w array() zmienną. Napisanie array($slownie) jednak nic nie daje. sad.gif
skowron-line
  1. <?php
  2. while ($r = mysql_fetch_assoc($gat1)) {
  3.  $slownie .= """.$r['nazwa_gat']."", ";
  4. }
  5. ?>

zrob tak

1. <?php
  2. $slownie = array();
  3. while ($r = mysql_fetch_assoc($gat1)) {
  4.  $slownie[] .= """.$r['nazwa_gat']."", ";
  5. }
  6. ?>

i to doda do tablicy o nazwie "slownie" wartosci i z druga zrob tak samo
Andrzej20
Królu Złoty!! Rkingsmiley.png

Ogromnie dziękuję, że zakończyłeś moje męki. Musiałem co prawda jeszcze trochę zmodyfikować pętle, więc cały kod wygląda teraz tak:

1. <?php
  2. $gat1 = mysql_query ("select nazwa_gat from genres") or die ('Błąd zapytania');
  3. $gat2 = mysql_query ("select genre_id from genres") or die ('Błąd zapytania');
  4.  
  5. $slownie = array();
  6. while ($r = mysql_fetch_assoc($gat1)) {
  7.  $slownie[] .= $r['nazwa_gat'];
  8. }
  9.  
  10. $numery = array();
  11. while ($r2 = mysql_fetch_assoc($gat2)) {
  12.  $numery[] .= $r2['genre_id'];
  13. }
  14.  
  15. $gat_num = str_replace($slownie, $numery, $gatunki);
  16. echo "<br>".$gat_num;
  17. ?>

Nie zakładam nowego tematu, bo w sumie to o co teraz zapytam jest związane z poprzednim kodem.

Mam nadzieję, że będzie to czytelne:
  1. <?php
  4.  
  5. $slownie = array();
  6. while ($r = mysql_fetch_assoc($gat1)) {
  7.  $slownie[] .= $r['nazwa_gat'];
  8. }
  9.  
  10. $numery = array();
  11. while ($r2 = mysql_fetch_assoc($gat2)) {
  12.  $numery[] .= $r2['genre_id'];
  13. }
  14.  
  15. $genres = mysql_query ("select * from genres") or die ('Błąd zapytania');
  16.  
  17. echo "<select class="register_select" name="gatunek">";
  18.  
  19. while ($r = mysql_fetch_assoc($genres)) {
  20.  $gat_row = $r['genre_id'];
  21.  $gat_selected = str_replace($numery, $slownie, $gatunek);
  22.  $gat_unselected = str_replace($numery, $slownie, $gat_row);
  23. if ($gat_row == $gatunek) {
  24.  echo "<option selected='selected'>".$gat_selected."</option>n";
  25. } else {
  26.  echo "<option>".$gat_unselected."</option>n";
  27. }
  28. }
  29. echo "</select>";
  30. ?>

Założenie jest takie, że skrypt pobiera z tabeli dane w postaci numerów genre_id, do których przypisane są nazwy gatunków filmowych. Następnie wyświetla je wszystkie w postaci <selecta>, dodając atrybut selected='selected' do tej pozycji, którą skrypt pobrał z wysłanego wcześniej formularza.

Na tym etapie efekt jest zgodny z zamierzonym, tzn mam coś takiego:

Następnie, dwie funkcje str_replace mają zamieniać owe liczby na ich słowne odpowiedniki z bazy danych. I tu pojawia się problem:

Numery id nie są traktowane jako całe liczby, lecz pojedyncze cyfry (zamiast 10 widzi 1 i 0, zamiast 12 - 1 i 2 itd) Czy ktoś wie jak to rozwiązać?

Pozdr.
Andrzej
skowron-line
sprobuj tak
  1. <?php
  2. while ($r2 = mysql_fetch_assoc($gat2)) {
  3.  $numery[] .= "$r2[genre_id]";
  4. }
  5. ?>

ale czy to zadziala to nie wiem
Andrzej20
Kurcze, niestety on ma w nosie ten cudzysłów. Jest tak jak było.

Uff, nareszcie znalazłem przyczynę problemu. Trzeba było odwrócić kolejność pobierania danych z bazy, tak żeby str_replace widziało najpierw liczby dwucyfrowe, a dopiero na końcu pojedyncze. Gdyby komuś się to przydało, to zmieniłem tylko dopisując 'order by' i 'DESC':
  1. <?php
  2. $gat1 = mysql_query ("select nazwa_gat from genres order by nazwa_gat DESC") or die ('Błąd zapytania');
  3. $gat2 = mysql_query ("select genre_id from genres order by genre_id DESC") or die ('Błąd zapytania');
  4. ?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.