Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: konfiguracja systemu pod php
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mercii
Witam
Mam wielka prosbe.
Jaka jest najepsza metoda na nauke php. Mam na mysli robienie stron www z php i obsluga pgsql.
Mam mandrive 2005LE.
W jaki sposob najepej to wszsytko skonfigurowac aby pracowalo sie jak najwygodniej. tzn. czy za kazdym razem musze wrzucac plik index.php do katalogu z apachem?questionmark.gif? Gdzie najepiej edytowac skrypty??
Pozdrawiam
dr_bonzo
Czemu wrzucac, niech one tam caly czas beda.
Zawsze mozesz zmienic DocumentRoot (w apachu) gdzie te pliki maja sie znajdowac.
Jesli sam korzystasz z tego kompa to daj sobie pelne prawa do tego katalogu ze skryptami.
mercii
A np. da sie edytowac plik zawierajacy skryp np w quanta i wlaczyc opcje podgladu i zabaczyc stronke nie wchodzac na localhost?questionmark.gif
Chodzi mi o to ze np maja kilka strone ze skryptami php. Ucze sie wiec ma tego troche i nie chce mi sie za kazdym razem przenosic index.php z apache i wklejac nowego skryptu ( to jest troceh bez sensu). Czy moge sobie normalnie te skrypty odpalac z katalogu domowego?questionmark.gif
Lisek54
Jeżeli chcesz odpalać je z katalogu domowego, potrzebujesz modułu userdir dla apache. Niestety potrzebna będzie do tego przeglądarka.

Po zainstalowaniu tego moda (domyślnie w mdv nie ma) twoj adres będzie wyglądał tak: 127.0.0.1/~user/.

Aby zainstalować moda skorzystaj z urpmi.
dr_bonzo
Do podgladu uzywasz przegladarki.

Nie kazdy skrypt musi sie nazywac index.php

W odpowiednim katalogu apacha (wskazywanym przez DocumentRoot) ustawiasz
Kod
Options +Indexed

i w nim zakladasz podkatalogi ze swoimi skryptami

Wchodzisz na localhost i widzisz liste katalogow, wybierasz jakis i wchodzisz do niego. Masz wrzuconych wiele skryptow na serwer jednoczesnie i nie musisz wymieniac index.php. W ogole to skrypt nie musi sie nazywac 'index'.
wipo
Jeżeli pracujesz na linuxie polecam Midnight Commandera albo VI do edycji.
Jeżeli nie lubisz hardcoru polecam Quanta
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.