Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] przedział liczb
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Chemiq
mam następujący problem. oto kod:
  1. <?php
  2. $niezgodne_loginy = 'login1,login2';
  3. $loginy = explode(",", $niezgodne_loginy);
  4. if ($_POST['r_login']==$loginy[questionmark.gif?]) { 
  5. error('Login jest niezgodny z zasadami.'); 
  6. }
  7. ?>

chciałbym żeby brało pod uwagę przy sprawdzaniu wszystkie wpisane loginy. myślę żeby poprostu wstawić w miejsce znaków zapytania przedział gdzie maksymalna liczba będzie ilością loginów wpisanych ale nie wiem jak zrobić ten przedział. proszę o pomoc. jeżeli ktoś ma inne rozwiazanie tego problemu to chętnie zobaczę.
nospor
A o in_array slyszal? Jak nie slyszal to niech poczyta:
http://pl.php.net/manual/pl/function.in-array.php
i nie kombinuje smile.gif
Chemiq
ano nie słyszał tongue.gif
dzięki. teraz to już bez problemu biggrin.gif

a tak już dodatkowo to jak zrobić wspomniany już wcześniej przedział żeby np. sprawdzić czy liczba znajduje się w danym przedziale bo stworzenie tablicy i wypisywanie wszystkich liczb jest raczej nieefektywne
LBO
Cytat(Chemiq @ 7.11.2006, 17:15:29 ) *
...jak zrobić wspomniany już wcześniej przedział żeby np. sprawdzić czy liczba znajduje się w danym przedziale bo stworzenie tablicy i wypisywanie wszystkich liczb jest raczej nieefektywne

1. <?php
  2. // Przedział <$min, $max>.
  3. $min = 0;
  4. $max = 100;
  5.  
  6. // Szukana liczba.
  7. $number = 40;
  8.  
  9. // Sprawdzenie.
  10. if ($number >= $min && $number <= $max) {
  11. print('Liczba '.$number.' należy do przedziału <'.$max.', '.$min.'>');
  12. } else {
  13. print('Liczba '.$number.' nie należy do przedziału <'.$max.', '.$min.'>');
  14. };
  15. ?>
Chemiq
no spoko. tak to ja wiem że się da bo to się poznaje na poziomie instrukcji warunkowych. a nie da rady krócej?
mam na mysli coś takiego jak w matematyce zapisuje się przedziały, np. <3;8> (przedział obustronnie domknięty od 3 do 8). chcę żeby to było funkcjonalne i żeby nie trzeba było z tymi warunkami się bawić
LBO
Cytat(Chemiq @ 7.11.2006, 18:19:20 ) *
...chcę żeby to było funkcjonalne i żeby nie trzeba było z tymi warunkami się bawić

Od tego masz tworzenie własnych funkcji. A jezeli chcesz krócej i bez warunków to:

1. <?php
  2. $min = 0;
  3. $max = 100;
  4. $number = 50;
  5. $is_in_range = ($number >= $min && $number <= $max) ? true : false; // true
  6. ?>

edit:

Dodam, że jeżeli chcesz uzywac zapisu matematycznego (by ułatwić sobie zycie) to musisz stworzyć parser.
Chemiq
aha. czyli jednak trzeba go zrobić. to sie pobawię. dzięki za odpowiedź
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.