Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: kodowanie polskich znaków w MySQL 4.1.x
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
craker
Witam,
przejdę od razu do rzeczy, otóż pisze sobie mały CMS'ik i mam pewien problem. mam najnowszego MySQL z serii 4 i z serii 5 na obu bazach mam ten sam problem, a dokładnie kodowanie polskich znaków. metode porównań dla pól tekstowych i tabel mam ustawioną na latin2_bin i pomimo tego, dodając na stronie jakiś tekst z polskimi znakami, a na stronie odczytując je z iso-8859-2 mam krzaczki i np. zamiast użytkownik mam u?ytkownik. Żadna inna metoda mi nie działa jak tylko
  1. <?php
  2. mysql_query('SET character_set_connection=latin2', $this->connect_id);
  3. mysql_query('SET character_set_client=latin2', $this->connect_id);
  4. mysql_query('SET character_set_results=latin2', $this->connect_id);
  5. mysql_query("set names latin2;");
  6. ?>

czy istnieje może jakiś inny sposób, żeby bez w/w zapytań w mojej klasie bazy wyświetlały się poprawnie polskie znaczki questionmark.gif proszę o pomoc i z góry serdecznie dziękuje
Amorph
Opcja Szukaj -> kodowanie znaków...
gdybym powiedział, że jest dużo tematów to bym skłamał...
Jest tego w cholerę i jeszcze więcej...
craker
tak owszem i czytałem, ale np. rozwiązanie z Mathew's blog (czy jakoś tak) nie działa, to podane w temacie o bazach danych i odpowiedzi żeby przekodować iso do utf8 nie wchodzi w grę gdyż chcę uniknąć za wszelką cenę utf'a, wiec problem pozostaje nadal bo żadne z rowiązań nie działa tak jak powinno
Amorph
Ustaw kodowanie w phpMyAdminie:
utf8_general_ci
dodaj w http.conf linie:
AddDefaultCharset ISO-8859-1
i po kazdorazowym otwarciu bazy:
mysql_query("SET CHARACTER SET latin2");
mysql_query("SET collation_connection = latin2_general_ci");
i na stronie:
header("Content-Type: text/html; charset=iso-8859-2");
craker
przepraszam, ze zwócę uwagę, ale chyba nie przeczytałeś dokładnie mojego pierwszego posta smile.gif właśnie napisałem, ze polskie znaczki działają tylko z takim dodaniem tego mysql_query a ja pytam czy jest jakaś inna metoda, zeby uniknąć dodatkowego zapytania
Amorph
Rzeczywiście nie doczytałem....sorki smile.gif , ale chyba 2 czy 3 linijki zaraz po otworzeniu połączenia nie zabiją serwera.... smile.gif
craker
oczywiście, ze nie, ale poprostu zapytałem czy jest może jakaś inna metoda, no ale skoro nie ma, to zostawię tak. dzięki za miłą rozmowę i smile.gif

Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.