Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaznaczanie kilku wierszy podczas "przeciagania"
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
Seth
Zanim zaczne samemu pisac skrypt, chcial bym zapytac sie Was czy znacie moze jakis gotowy skrypt do zaznaczania jednym przeicagnieciem myszy, kilku wierszy w tabeli.

Wytlumacze to troche dokladniej.

Otoza mam tabele np. taka:
Kod
L.p.  |  Nazwa
------+--------------------------------
  1   |  Test1
  2   |  Test2
  3   |  Test3
  4   |  Test4
  5   |  Test5
  6   |  Test6

Teraz za pomoca myszki, chce po kliknieciu (i przytrzymaniu) na np. Test2 przeciagnac zaznaczenie idac w dol i "upuscic" przycisk np. na Test5. Dzieki temu mial bym zaznaczone wiersze od Test2 do Test5.

Czyli tak jak ma to miejsce w okiwnkowych aplikacjach (np. Excelu).

Przeszukalem net ale nic podobnego nie znalazlem :/
Seth
Niestety w linkach, ktore podales nie znalazlem odpowiedzi na moje pytanie.
Jest co prawda jedna kontrolka, ktora pozwala na _takie_ zaznaczenie wierszy ale niestety wyciagniecie tej funkcjonalnosci zajmie mi wiecej niz napisanie od poczatku.
A zalezy mi tylko na tym bo nie potrzebuje calej kontrolki - a wzasadzie w mojej aplikacji w ogole by sie nie sprawdzila.
dr_bonzo
JS -> Gotowe skrypty
Seth
Eee ale to nie jest skrypt php :|
dr_bonzo
OMG -- no tak, zawsze bylem przekonany ze to "Gotowe skrypty" a nie "Gotowe skrypty php" biggrin.gif
Odnosze smile.gif
Seth
winksmiley.jpg

Nic nie udalo mi sie znalezc ciekawego, wiec zabieram sie za prace.
Jak wyjdzie mi cos ciekawego podziele sie gotowym skryptem.

------------------ EDIT

Udalo mi sie czesciowo uporac z zaznaczaniem wierszy.
Nie wiem jednak jak rozwiazac problem zwiazany z tym, ze po zaznaczeniu wiersza i przeciagnieciu go (tak aby zaznaczyc inne wiersze) i wyjsciu poza tabele, po puszczeniu klawisza zakonczyc zaznaczanie.

W tej chwili jak przeciagne zaznaczenie poza dopuszczalna tabele i tam "od puszcze" przycisk to ono zostaje.

Moze troche to lakonicznie brzmi, wiec podrzucam kawalek kodu, ktory przygotowalem:
http://www.webarchitect.pl/work/tmp/notes.html

Zaznaczcie dowolny wiersz i trzymajac przycisk przesuncie w dol albo w gore. Nastepnei pusccie przycisk.
Zaznaczenie zniknie.
Ale juz puszczajac przycisk poza tabelka zaznaczenie nie znika - i wlasnie to jest ten problem, ktory nie wiem jak zgrabnie roziwazac.
evo
Cytat(Seth @ 17.11.2006, 14:01:00 ) *
Ale juz puszczajac przycisk poza tabelka zaznaczenie nie znika - i wlasnie to jest ten problem, ktory nie wiem jak zgrabnie roziwazac.

wsadz onmouseup do documentu i jesli dragingMode to wykonaj funkcje unmouseup z time-grid
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.