namjon
25.11.2006, 10:59:47
Witam, poszukuję jakiś ciekawych artykułów na temat analizy Oracle Workflow z JBPM.
Sam staram się znaleźć coś sensownego, ale jak na razie bez większych sukcesów

Bardzo proszę o pomoc.
bumelang
25.11.2006, 15:09:16
Nie za bardzo rozumiem, co właściwie chcesz zrobić, ponieważ jBPM to właściwie zamiennik OWF - nie widzę sensu, żeby to łączyć, ale może się mylę. W typowym zastosowaniu modelujesz procesy OWF a potem jakiś EJB (bo zakładam, że takiej technologii chcesz używać) wywołuje składowalne procedury OWF i zwraca odpowiedź dalej.
JBPM jest nieco bardziej ogólny niż OWF, ale OWF ma również olbrzymie możliwości, tylko trzeba ich trochę poszukać.
namjon
25.11.2006, 16:20:50
Cześć, nie mam zamiaru wykorzystać tych dwóch technologii w jednym projekcie. Chodzi mi bardziej o jakąś analizę porównawczą. Np. Do czego bardziej nadaje się JBPM a do czego lepiej uzyć OWF. Ich wspólne zalety, wady itp. Na podstawie tych informacje podjęta zostanie decyzja która technologia warta jest dalszego rozpoznawania.
Chodzi mi bardziej o jakiś materiał przygotowany przez osobę, która ma jakieś doświadczenia związane z wykorzystaniem tych technologii.
bumelang
26.11.2006, 14:44:04
Niestety nie dysponuję żadną tabelką, mogę Ci jedynie spróbować coś podpowiedzieć na podstawie własnych doświadczeń. Osobiście brałem udział w projektach opartych na OWF - kilka wdrożeń, średnio kilka procesów po kilkadziesiąt kroków. Muszę powiedzieć, że możliwości ma właściwie nieograniczone, ale pracowaliśmy głównie na PL/SQLu - gdy w grę wchodziły metody EJB, trzeba było się uciekać do dziwnych sztuczek, więc to jest już jeden czynnik, który może zdyskwalifikować jedną z technologii.
Kilkakrotnie przymierzaliśmy się do zamiany OWF na coś bardziej dzisiejszego, bo OWF jest dość stary. Rozważaliśmy jBPM, ale też bardziej uniwersalne technologie oparte o BPEL, i z analiz wynika, że zaletą OWF w stosunku do jBPM jest przede wszystkim dojrzałość technologii (objawiająca się np. w doskonałym OWF Builderze) i sprawne działanie przy skomplikowanym workflow. JBPM przy tym wygląda bardzo skromnie i właściwie nadaje się raczej do mniejszych procesów, ok. 10-15 kroków, bez tylu zmian ról itp - wszystko trzeba sobie ręcznie oprogramować. Sprawdź też np. OS Workflow - jest bardziej abstrakcyjny, ale być może Ci wystarczy.
namjon
26.11.2006, 18:00:10
Dzięki za podpowiedź.
W takim razie napiszę aplikację z wykorzystaniem JBPM a docelowo rozpoznam możliwości OWF ;-)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.