Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Konstrukcja formularza do drukowania
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
Myrek
Witam.
Mam taki nietypowy problem. Mianowicie mam bazę danych gdzie jest 30 uczniów, którzy mają oceny z 8 do15 przedmiotów. Chciałbym skonstruować skrypt, który drukował by zestawienie ocen tych uczniów, tak jak ma to miejsce na wywiadówce. Opcja wyświetlenia wszystkich na stronie i wybrania w przeglądarce „Drukuj stronę” odpada, bo wydruk musi być taki sam na wszystkich przeglądarkach, nie ma być z nim żadnych problemów, bo drukować będą laicy co wiedzą tylko jak uruchomić przeglądarke. Wpadłem na to, żeby po czterech uczniów było na jednej stronie, wtedy do każdego zmieszczą się przedmioty, bo nie jest ich więcej, niż 15 więc dobrałbym odpowiednią wielkość czcionki. Ale nie wiem jak to wszystko wydrukować, żeby ładnie wyglądało. Miałby ktoś pomysł na rozwiązanie, jak skonstruować skrypt?
Na stronie były by cztery takie formularze:

Imie: Jan
Nazwisko: Nowak

Zestawienie ocen:
J. polski - 1,2
Matematyka - 4,3
…itd
Seth
Dobrym rozwiazaniem bylo by generowanie pdf'ow
Na forum pojawial sie juz ten watek.
Myrek
Też tak myślałem, ale w tym problem, że to będą drukowali nauczyciele, którzy wiedzą tylko jak włączyć kompa i nacisnąc przycisk drukuj. Z PDFem wiążą się pewne problemy (np. trzeba instalować readera, umieć w nim wydrukować).Jest też sprawa najważniejsza, chodzi o bezpieczeństwo. Plik pdf nie może być innym udostępniany, co w kawiarence może byc problemem. Wystarczy nie usunąć z kosza pdfa i inni znają stan ocen kumpli. Ale jak nie znajdę wyjścia to tak zrobie, wolał bym tego uniknąć.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.