Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wprowadzanie danych do skryptu
Forum PHP.pl > Forum > PHP
jbhn
Więc tak: zaczynam dopiero zabawę w php, dotychczas programowałem w różnych innych językach lecz i na php przyszedł czas...

Jeśli wprowadzam do strony dane "w adresie", że sobie pozwolę tak to określić poprzez np. http://.../czytaj.php?num=364 to oczekuję w $num tej wartości (liczby 364). Otóż tam nie ma nic. Czy ktoś mógłby mi powiedzieć, dlaczego tak się dzieje - gdzie popełniłem błąd?

Dla ułatwienia (ew. znalezienia błędu) podaję początek kodu tego mojego skromnego skryptu, który ciągle zwraca "błąd".
  1. <?php
  2. if (!isset($num)) echo('błąd');
  3. ?>
jastu
By z adresu pobrać zmienną przez $_GET musisz ją tam najpierw wysłać np.wysyłając formularz metodą GET.Pzdr

//edit
I odebrać -> $num=$_GET['num'];
kwiateusz
ponieważ dane z get są w superglobalnej tablicy $_GET .. czyli kod powinien wyglądać tak

1. <?php
  2. if (!isset($_GET['num'])) echo('błąd');
  3. ?>
cadavre
Samo $num działa przy włączonych register_globals, które nie są zalecane. Od PHP6 w ogóle ich nie będzie.

$_GET do zmiennych "z paska adresu"
$_POST do zmiennych z formularza z method="POST"

$_REQUEST nie wytłumaczę bo nie powinieneś używać.
JaRoPHP
Cytat(jastu @ 5.12.2006, 22:30:17 ) *
By z adresu pobrać zmienną przez $_GET musisz ją tam najpierw wysłać np.wysyłając formularz metodą GET.

Nie za bardzo... Można wpisać tę zmienną bezpośrednio do adresu (tak jak to proponuje @jbhn) , i zmienna będzie w tablicy $_GET (nie musi być wykorzystany formularz z metodą get).
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.