Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: keyCode
Forum PHP.pl > Forum > Po stronie przeglądarki > JavaScript
piser
witam mam taki problem, nie moge przeksztalcic kodu entera (13) na kod shift+enter, ma ktos moze jakis pomysl jak to zrobic?
nospor
ale oco ci chodzi? chcesz zareagowac, gdy ktos wcisnie shift+enter?
shift + enter ma miejsce wtedy, gdy najpierw wcisniesz shift, potem zanim puscisz shift wcisniesz jeszcze enter smile.gif
Czyli po wcisnieciu shift zapamietujesz ze wcisneito shift. gdy puszczono zapamietujesz ze odcisnieto shift.
Gdy wciskaja enter to patrzysz czy masz ustawiony shift i jesli tak to masz shift + enter
piser
najzabawniejsze jest to ze tak wlasnie robie i mi nie dziala smile.gif Dla event.shiftKey daje wartosc true mi nie dziala, brakuje mi poprostu pomyslow biggrin.gif
nospor
Ale tak to my sie mozemy w nieskonczonosc bawic. Rzuć kodem, to ci byc moze pomozemy.
Bo to co ci mowilem ja kiedys robilem i mi przykladowo dzialalo smile.gif
piser
przykladowy kod ustawiony na onkeypress:

1. <?php
  2. if(event.keyCode==13) {
  3. event.keyCode=13;
  4. event.shiftKey=true; 
  5. }
  6. ?>
nospor
ale co to jest: event.shiftKey ? Ja mowilem o ustawianiu globalnej zmiennej, anie jakiejs wlasciowsci w event

edit:
pozatym shift masz ustawiac gdy wcisniesz shift, anie gdy wcisniesz enter...

edit po poscie nizej:
aaa, teraz to wiem oco ci biega, ale nie wiem jak zrobic smile.gif
piser
chce uzyskac efekt taki taki zeby kod entera byl interpretowany prze IE nie jako enter (kod 13) tylko enter+shift czyli kod 13+ event.keyShift=true, dla innych przypadkow mi to dziala, natomiat dla entera nie chce ;/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.