Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: instalacja oracle 9i
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
taddy1
Witam,

mam kilka pytań odnośnie instalacji bazy Oracle 9i (zaznaczam, że nigdy nie miałem z oraclem nic doczynienia):

1. Jaka jest minimalna konfiguracja komputera do uruchomienia tego produktu (dysponuję: PIII-733Mhz, 128RAM, WIN XP PRO SP2 który ew. mogłbym przeznaczyć tylko na oracla).

2. Chciałbym uruchomić ten produkt tylko w celu naukowym, zatem którą wersję ma wybrać tzn. Personal/Standard/Enterprise?

3. Jakie komponenty muszę zainstalować? Pobrałem takie:
-Oracle9i Database Release 2 Enterprise/Standard/Personal Edition for Windows NT/2000/XP
-Oracle9i Database Release 2 Client for Microsoft Windows 98/2000/NT/XP
Czy to wszystko co jest mi potrzebnę?

Z góry dziękuje za pomoc.
nospor
Cytat
POCZĄTKUJĄCY Z ORACLEM
Widze ze nie tylko z oraclem jestes poczatkujacy. Z forami chyba tez nie maz za duzo do czynienia:
1) Na forum sie nie krzyczy!!! Popraw prosze tytul na niekrzyczacy
2) W tytule topiciu nie interesuje nas twoj poziom wiedzy. Popraw tytul na taki, ktory oddaje problem z jakim do nas przyszedles (slowa kluczowe)
3) zapoznaj sie z regulaminem forum bo widze ze tego nie zrobiles

edit:
Dziękuje. zdecydowanie lepiej smile.gif
KILIUSZKIN
Ad1. Może być za mało RAMu, lepiej dołóż co najmniej 128MB
Ad.2 Do celów naukowych wystarczy wersja Personel, ale jeśli chcesz się pobawić wielodostępem to lepiej STANDARD
Ad.3. Jeśli PERSONEL to tylko Server
Jeśli STANDARD/ENTERPRISE to na tej maszynie instalujesz server, a na drugim (innych) kompach CLIENTa i się łączysz do bazki, najlepiej jakimś dodatkowym narzędziem np. TOADem albo SQL Navigatorem, ale na początek wbudowany SQL Plus wystarczy
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.