Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: mysql?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
nikodem92
Witam!

Mam pewien kod z PC World Komputer na księgę gości. O ile z php, powiedzmy, że sobie radzę, to MySQL wogóle nie kapuje. Szukałem jakiś kursów w necie, ale dalej nic. Tak pisze w PCWK:

Cytat
(...)wpisy będą przechowywabe w bazie danych MySQL o nazwie ksiegagosci. Baza ta zawierać bedie jedną tabelę również o nazwie ksiegagosci, o nastepujacej strukturze:

Kod
id             INT
pseudo         VARCHAR(20)
email          VARCHAR(20)
adres          VARCHAR(40)
tytul          VARCHAR(50)
tresc          TEXT
date           DATETIME

(...)

W necie znalazlem jakies dwa rodzaje baz: plaski i relacyjny. Płaski to plik *.txt, a relacyjny to nie wiem. I gdzie to wpisać? W notanikiu, czy jakis program do tego jest? Prosze o pomoc.

Pozdrawiam,
Łukasz
Cysiaczek
1. Relacyjne bazy danych to właśnie np. mysql
2. http://php.webhelp.pl/kursy/mysql/pliki/1.php?roz=php#con - instalacja + podstawy obsługi mysql z poziomu php
3. phpMyAdmin - skrypt w php do zarządzania bazą danych - używany praktycznie na każdym poziomie zaawansowania programisty
4. Strukturę, którą pokazałeś z powodzeniem wdrożysz właśnie przez powyższy skrypt wpisując odpowiednie wartości w wymagane pola.

Pozdrawiam.
nikodem92
Cytat
Tworzenie nowej bazy oraz jej wybieranie

Do stworzenia nowej bazy używamy komendy mysql_create_db(nazwa) np.:
Kod
mysql_create_db("zawodnicy");

aha czyli w pliku np. ksiegagosci.php mam dac:

Kod
<?

mysql_create_db("ksiegagosci");

?>

a jak teraz dodac do tej bazy tabele, "o nastepujacej strukturze:"

id INT
pseudo VARCHAR(20)
email VARCHAR(20)
adres VARCHAR(40)
tytul VARCHAR(50)
tresc TEXT
data DATETIME

Łuaksz

PS
to samo co jest w PCWK jest tez na http://www.idg.pl/artykuly/47260.html.
Wiec jak bedziecie miec troche czasu i ochoty to looknijcie.
Dandelion
baze danych trzeba najpierw zainstalowac

sciagnij sobie gotowy serwer ktory zawiera php i mysql

http://wampserver.com/
nikodem92
WAMP5 1.6.6 <-- to questionmark.gif
Cysiaczek
Drogi nikodemie92. Odrobina samodzielności. Wszyscy rozumieją, że to Twoje pierwsze kroki, lecz nie możesz pytać ciągle o każdy szczegół. Zasada jest prosta - manual, google, wikipedia, forum php.pl (szukaj), forum php.pl (pytaj)smile.gif
W takiej kolejności szukasz informacji. Ile razy można odpowiadać na te same pytania w ciągu dnia? Postaw się w naszej sytuacji : )

Pozdrawiam.
gebp
Jeżeli używasz phpMyAdmin'a to wszystko proste bo jest to skrypt do zarządzania bazą mysql. Wszystko robisz za pomocą PM (phpMyAmin). Tam możesz dodawać bazy a w nich tabele -> a w nich pola ich parametry i ustawienia.
Co do mysql. Ja również nie znam się na tym. Baza służy mi do przechowywania danych. Wszytsko opiera się o php. Wystarczy parę komend znać. Poszukaj jakiegoś tutoriala do mysql'a i będzie ci łatwiej. ja sam się tak uczę. Do tego mam serwer na windowsie (ja akurat używam xampp'a - ma php + mysql - ale jest kilka jeszcze innych) i tak sobie testuje to co stworze..
A tak naprawdę jeżeli łapiesz php to spróbuj sam stworzyć księgę gości.
nikodem92
Cytat(Cysiaczek @ 1.01.2007, 16:49:33 ) *
Drogi nikodemie92. Odrobina samodzielności. Wszyscy rozumieją, że to Twoje pierwsze kroki, lecz nie możesz pytać ciągle o każdy szczegół. Zasada jest prosta - manual, google, wikipedia, forum php.pl (szukaj), forum php.pl (pytaj)smile.gif
W takiej kolejności szukasz informacji. Ile razy można odpowiadać na te same pytania w ciągu dnia? Postaw się w naszej sytuacji : )

Pozdrawiam.

Drogi Cysiaczku! Jak już pisałem, szukałem, ale nie znalazłem interesujacych mnie informacji. Na każdych kurasach MySQL były jakieś kody, wszystko git, tylko nie wiem gdzie je mam wpisac. Liczyłem na pomoc na moim ulubionym forum o php, ale tu jakis Cysiaczek pisze mi że "odrobina samodzielnosci". Dobra.

Pozdrawiam,
Łukasz
Dandelion
szukalem 4 sekundy

http://pl.wikipedia.org/wiki/MySQL

masz napisane tam czym jest mysql
Cysiaczek
Nie ma się co obrażać na mnie, tylko użyć skryptu, który Ci podałem - phpMyAdmin - do stworzenia bazy danych ksiegagosci i tabeli ksiegagosci.

Cytat
O ile z php, powiedzmy, że sobie radzę, to MySQL wogóle nie kapuje.

No to schemat działania jest taki (jak już utworzysz bazę danych i tabelę):
  1. <?php
  2. mysql_connect("localhost", "login", "haslo") or die("Nie można połaczyć z bazą danych".mysql_error());
  3. mysql_select_db("ksiegagosci") or die("Baza KG nie istnieje".mysql_error());
  4. $zapytanie="SELECT * FROM ksiegagosci";
  5. $wykonaj=mysql_query($zapytanie) or die("Nie można wykonac zapytania".mysql_error());;
  6. while ($rekord=mysql_fetch_array($wykonaj)){
  7. print $rekord['tytul'].'<br />'; // nazwy pól takie jak masz w tabeli
  8. }
  9. ?>

Możesz w podobny sposób też stworzyć tabele, ale za pomocą phpMyAdmin będzie szybciej i prościej.

Pozdrawiam.
nikodem92
Cytat(Cysiaczek @ 1.01.2007, 17:25:46 ) *
Nie ma się co obrażać na mnie

Nie obrażam się tylko mówie, że takie gadanie mnie irytuje.

Cytat
baze danych trzeba najpierw zainstalowac

Jeśli ktoś pisze mi słowo najpierw to liczę na dalsze wskazówki, a nie na zasadzie "coś ci powiem, a reszte radź se sam". Jeżeli coś komuś tłumaczycie, to zróbcie to do końca.

Cytat(Dandelion @ 1.01.2007, 17:10:57 ) *
szukalem 4 sekundy

http://pl.wikipedia.org/wiki/MySQL

masz napisane tam czym jest mysql

No i super, cieszę się, że umiesz posługiwać się Googlami. Też to widziałem ale tam jest wytłumaczone bardziej pod kątem teorii, a mi chodzi o praktykę. Po co mi znać licencjonowanie MySQL'a jak chcę stworzyć tylko głupią księgę gości...questionmark.gif

A propos tego skryptu - phpMyAdmin - to wolę czysty język bez żadnych ułatwień (tudzież wspomnę edytory WYSIWYG znienawidzone przeze mnie) smile.gif

Ściągłem ten program wampserver i nic nie kapuje sadsmiley02.gif jak ktoś by się znalazł do wytłumaczenia to byłbym wdzięczny biggrin.gif Czy jak już mam ten programik to mam zainstalowaną bazę danych?

Pozdrawiam,
Łukasz
lopik
To jest tylko wirtualny serwer, resztę musisz zrobić sam
Masz serwer, teraz tworzysz baza, piszesz strony, skrypty php itd. co tylko ci się podoba.

Cytat
Liczyłem na pomoc na moim ulubionym forum o php, ale tu jakis Cysiaczek pisze mi że "odrobina samodzielnosci".

A czy ty chcesz o każde zapytanie (php), każdą linijkę kodu, każdą funkcję pisać o tym na forum questionmark.gif

Google: MySQL Kurs

Chcąc jakkolwiek pracować z MySQL , musisz znać podstawy MySQL
nikodem92
Cytat(lopik @ 2.01.2007, 17:25:42 ) *
A czy ty chcesz o każde zapytanie (php), każdą linijkę kodu, każdą funkcję pisać o tym na forum questionmark.gif

No bez przesady smile.gif

Mam ten wirtualny serwer i co dalej? Są tam przyciski: Localhost, phpMyAdmin, SQLiteManager. Jak je kilkam, to włącza mi się przeglądarka i wyskakuje błąd: Nie udało się nawiązać połączenia. To tak chyba ma nie być?

P.S.
Dzięki lopik za ten link do Googli tongue.gif
Dandelion
Cytat
No i super, cieszę się, że umiesz posługiwać się Googlami. Też to widziałem ale tam jest wytłumaczone bardziej pod kątem teorii, a mi chodzi o praktykę. Po co mi znać licencjonowanie MySQL'a jak chcę stworzyć tylko głupią księgę gości...questionmark.gif

Przykro mi ze nie potrafisz poslugiwac sie umiejetnoscia czytania ze zrozumieniem

http://pl.wikipedia.org/wiki/MySQL wejdz tutaj i zjedz na sam dol

znajdz tytuly:
  • zastosowanie
  • linki zewnetrzne
Cysiaczek
@nikodem92 - Na tym forum opis instalacji serwerów Apache i MySQL znajduje się tutaj . Jest też w kilku innych miejscach - wystarczy poszukać.
Czy wiesz ile razy był poruszany temat instalacji? SETKI! Niekt tutaj nie będzie Tobie tłumaczył co to jest php, co to jest mysql, apache, czy localhost. To znajdujesz sobie w google, albo na forum. Wymagasz od Nas, abyśmy za rączkę poprowadzili Cię przez najprostsze rzeczy. Gdybyś miał problem z instalacją (jakiś błąd, coś by nie działało), to jak najbardziej staralibyśmy się Tobie pomóc. Parafrazując - od tego jest to forum. Od tego ono jest! Od tego jest ono!.

Zainstalowałeś i teraz mówisz, że są jakieś przyciski i nie wiesz, co dalej. Posprawdzaj, czy wszystkie serwery działają - pomocna okaże się strona domowa pakietu - http://www.wampserver.com/en/presentation.php
Jeśli jakieś usługi nie działają, to je uruchom. Następnie wpisz w przeglądarce http://localhost - powinna się pojawić jakaś strona (nie wiem jaka). Potem poszukaj katalogu. gdzie są składowane skrypty (www, htdocs) i umieść tam swoje pliki. Zacznij od pliku index.php w którym wpisz:
  1. <?php
  2. print "Hello World!";
  3. ?>

Skonfiguruj phpMyAdmin wg wskazówek i zrób w nim, co chcesz zrobić (pisałem wyżej). Potem możesz już sobie tworzyć tabele i wklepywać dane z poziomu php.
nikodem92
Cytat
Przykro mi ze nie potrafisz sie poslugiwac sie podstawowa umiejetnoscia mianowicie czytanie ze zrozumieniem

Otóż muszę cię zawieść. Posiadam taką umiejętność, w przeciwieństwie do Ciebie.

Po przeczytaniu:
Cytat
Zastosowanie
Wraz z serwerem Apache i parserem php zaimplementowanymi na platformie Linux stanowi popularne środowisko serwerowe – LAMP.

olśniło mnie i wszystko już rozumiem...
I radzę Ci kupić jakiś podręcznik do języka polskiego, bo zdanie: "Przykro mi ze nie potrafisz sie poslugiwac sie podstawowa umiejetnoscia (...)", nie jest poprawne gramatycznie.

Cytat
@nikodem92 - Na tym forum opis instalacji serwerów Apache i MySQL znajduje się tutaj

Tak rzeczywiście, przepraszam, mój błąd.

Cytat
Niekt tutaj nie będzie Tobie tłumaczył co to jest php

Wcale nie proszę o wyjaśnianie co to jest php.

Cytat
Wymagasz od Nas, abyśmy za rączkę poprowadzili Cię przez najprostsze rzeczy.

Najprostsze, tak?
A tu tekst z webmade.org :
Cytat
Instalacja MySQL w php

Instalacja nie sprawi najmniejszych problemów nawet "zielonym" - wystarczy otworzyć zwykłym edytorem tekstu plik php.ini (lub php3.ini - dla użytkowników starszych wersji php), następnie znaleźć linijkę:

;extension=php_mysql.dll

i usunąć średnik, który znajduje się na początku linii. W przypadku użytkowników systemów rodziny Unix rozszerzeniem biblioteki będzie ".so" a nie ".dll". W ten sposób będziemy mogli korzystać z dobrodziejstw MySQL'a na serwerze Apache. Aby połączenia z bazą danych działały należy zrestartować serwer lub go uruchomić jeśli nie był wcześniej uruchomiony.

Aha, a ja jestem Duch Święty i wiem gdzie ten plik jest (php.ini), skąd mam go pobrać, czy h** wie co.

Cytat
Gdybyś miał problem z instalacją (jakiś błąd, coś by nie działało), to jak najbardziej staralibyśmy się Tobie pomóc. Parafrazując - od tego jest to forum. Od tego ono jest! Od tego jest ono!.

Jeśli chcesz wytłumaczyć mi co to jest forum, to pisz na PW, a nie zaśmiecaj forum postami tego typu. offtopic.gif

I jak łatwo spostrzec post daleko odbiegł od tematu, przemieniając się w kłótnię, bo inaczej tego nazwać nie można.

Już wam dziekuję. Nie chce wiedzieć co i jak mam dalej robić. A teraz każdemu znajomemu będę odradzał to forum, mówiąc: "same lole tam piszą i nic się tam nie dowiesz".

Życzę szczęśliwego Nowego Roku wszystkim.
Pozdrawiam,
Łukasz
Cysiaczek
Rozejrzyj się i zobacz ile postów pojawia się codziennie, ile z nich nie ma odpowiedzi? Mało - bardzo mało nawet. Jesteś albo bardzo niecierpliwy, albo wyjątkowo leniwy. Co ty chcesz zostać programistą bez podstawowej wiedzy? php.ini to plik konfiguracyjny całego php. Umiesz korzystać z wyszukiwarki plików w Windows? Umiesz czytać dokumentację? Tobie się po prostu nie chce.
Z takim podejściem, to daleko nie zajedziesz w programowaniu.

Pozdrawiam i życzę w nowym roku więcej cierpliwości
nikodem92
Cytat(Cysiaczek @ 2.01.2007, 21:50:12 ) *
php.ini to plik konfiguracyjny całego php. Umiesz korzystać z wyszukiwarki plików w Windows?

Owszem umiem i wpisując w pole "Cała nazwa pliku lub jej część" php3.ini, wyświetla mi co? NIC. A wpisując php.ini, wyświetla mi pliki tego programu wampserver. Otwieram je, otwieram okienko wyszukiwania skrótem CTRL+F, wklejam tę linijkę kodu (;extension=php_mysql.dll) i wyskakuje mi piękny komunikat, że nie ma takiego czegoś w tym tekscie.
Cysiaczek
Cytat
A wpisując php.ini, wyświetla mi pliki tego programu wampserver

O to chodzi. Szukasz jakiegoś wzoru: najlepiej php.ini.dist, kopiujesz do katalogu Windows i zmieniasz mu nazwę na php.ini. Możliwe, że ten plik jest już w katalogu Windows (nie wiem, bo nie używam gotowych serwerów "składaków", ani Windows).

Pozdrawiam.
Dandelion
Cytat
Otóż muszę cię zawieść. Posiadam taką umiejętność, w przeciwieństwie do Ciebie.

Po przeczytaniu:
CYTAT
Zastosowanie
Wraz z serwerem Apache i parserem php zaimplementowanymi na platformie Linux stanowi popularne środowisko serwerowe – LAMP.

jeszcze 1 cm nizej zbior linkow

Instrukcja obsługi
Kurs MySQL - podstawy
Kurs MySQL w postaci wykładów

Cytat
Posiadam tak umiejetnosc .... winksmiley.jpg

Cytat
Aha, a ja jestem Duch Święty i wiem gdzie ten plik jest (php.ini), skąd mam go pobrać, czy h** wie co.

1. Otwierasz wyszukiwarke systemowa
2. Wpisujesz php.ini
3. Czekasz na rezultat

ktorego z tych 3 polecen nie rozumiesz chetnie ci je przyblize

Cytat
Już wam dziekuję. Nie chce wiedzieć co i jak mam dalej robić. A teraz każdemu znajomemu będę odradzał to forum, mówiąc: "same lole tam piszą i nic się tam nie dowiesz".

data urodzenia 17 Marzec 1992

znajomi z gimnazjum ?

Cytat
Owszem umiem i wpisując w pole "Cała nazwa pliku lub jej część" php3.ini, wyświetla mi co? NIC. A wpisując php.ini, wyświetla mi pliki tego programu wampserver. Otwieram je, otwieram okienko wyszukiwania skrótem CTRL+F, wklejam tę linijkę kodu (;extension=php_mysql.dll) i wyskakuje mi piękny komunikat, że nie ma takiego czegoś w tym tekscie.

Jak wynika z ponizszego tekstu zeby wlaczyc rozszerzenie mysql nalezy usunac ;

wiec skoro ;extension=php_mysql.dll nie ma to moze znajdzie sie extension=php_mysql.dll ?

Cytat
Instalacja MySQL w php

Instalacja nie sprawi najmniejszych problemów nawet "zielonym" - wystarczy otworzyć zwykłym edytorem tekstu plik php.ini (lub php3.ini - dla użytkowników starszych wersji php), następnie znaleźć linijkę:

;extension=php_mysql.dll

i usunąć średnik, który znajduje się na początku linii. W przypadku użytkowników systemów rodziny Unix rozszerzeniem biblioteki będzie ".so" a nie ".dll". W ten sposób będziemy mogli korzystać z dobrodziejstw MySQL'a na serwerze Apache. Aby połączenia z bazą danych działały należy zrestartować serwer lub go uruchomić jeśli nie był wcześniej uruchomiony.

na koniec

Cytat
Najprostsze, tak?
A tu tekst z webmade.org :

Instalacja nie sprawi najmniejszych problemów nawet "zielonym"

Widocznie jestes jeszcze zbyt "zielony" happy.gif
nikodem92
Cytat
jeszcze 1 cm nizej zbior linkow

jak bym nie zauwazył

Cytat
Cytat
Posiadam tak umiejetnosc .... winksmiley.jpg

Naucz się kopiować i wklejać tekst - przydatna umiejętność.

Cytat
1. Otwierasz wyszukiwarke systemowa
2. Wpisujesz php.ini
3. Czekasz na rezultat

ktorego z tych 3 polecen nie rozumiesz chetnie ci je przyblize

czwartego

Cytat
data urodzenia 17 Marzec 1992

znajomi z gimnazjum ?

nie twój stary. Myślałem, że jesteś na tyle inteligentny, że to zrozumiesz, ale najwidoczniej tak nie jest...
I jeszcze jedno: naiwny jestes. Jakbym napisał tam 1389 - Zbyszko z Bogdańca, też byś uwierzył?

Cytat
Instalacja nie sprawi najmniejszych problemów nawet "zielonym"

Widocznie jestes jeszcze zbyt "zielony"

Widocznie matka kijem Cię tykała przez dwa tygodnie, jak się urodziłeś, bo nie wiedziała co to jest.

Sam te posty piszesz czy pomaga Ci jakiś psychicznie chory?

Pozdrawiam,
Łukasz
maryaan
daj sobie na wstrzymanie, goscie chca pomoc a Ty z takimi tekstami... zenada
Sabistik
Łamanie regulaminu + obraza użytkowników = zamknięcie tematu + warn.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.