kflorcz
11.01.2007, 20:07:00

jak można zrobić formularz w którym byłby przycisk po naciśnięciu którego ładowana byłaby lista select z mysql i drugi przycisk który by pobrane dane oraz wpisane w formularzu przesłał do tabeli w bazie
<?php
echo"<font face='arial' color='black' size='3'>"; echo"<form action='index.php?Menu=3' method='post'>"; echo"Wybierz producenta kasy:<br>"; echo"<select name='NazwaProd' size='1'>"; echo"<option value=''>Wybierz Producenta ...</option>"; {
$proba=$wiersz[1];
echo"<option value='$wiersz[0]'>$wiersz[1]</option>"; }
echo"<input type='submit' value='Pokaż model'>"; $nazwa=$_POST['NazwaProd'];
if ($nazwa<>0)
{
/*******************Zapytanie o Modele producenta*********************/
$mod = "SELECT * FROM T_Model where IdProducenta='$nazwa' ";
$wys_mod = mysql_query ($mod) or
die ("Zapytanie zakończone niepowodzeniem");
echo"<font face='arial' color='black' size='3'>"; // echo"<form action='index.php?Menu=3' method='post'>";
echo"Wybierz producenta kasy:<br>"; echo"<select name='NazwaModel' size='1'>"; echo"<option value=''>Wybierz Model ...</option>"; {
echo"<option value='$wiersz1[0]'>$wiersz1[2]</option>"; }
echo" <br>Numer Fabryczny:<br>"; echo" <input name='Nr_Fabr' size='20' value=''>"; echo" <br>Numer Unkiatowy<br>"; echo" <input name='Nr_Unikat' size='20'>"; echo" <br>Cena Zakupu:<br>"; echo" <input name='C_Zakup' size='10'value='$wiersz[1]'>"; echo" <br>Cena Sprzedaży:<br>"; echo" <input name='C_Sprzed' size='10'>"; echo"<input type='submit' value='Pokaż dane'>"; ?>
Ktoś ma może jakieś pomysły?
mokry
11.01.2007, 20:20:24
Proponowałbym wykorzystać AJAX, jeśli nie chcesz w tym momencie przeładowywać strony.
kflorcz
11.01.2007, 20:24:32
Może być z przeładowaniem strony. Chodzi mi tylko jak zrobić jeden formularz w drugim
mokry
11.01.2007, 21:23:25
---WERSJA Z ODŚWIEŻANIEM---
Tworzysz najpierw jeden formularz w którym pobierasz sobie marki/producentów. Jako value podajesz np id pozycji z tabeli...
Tworzysz warunek: Jeśli formularz1 został wysłany -> pokaz formularz2 z modelami produktu.
No a potem wg dalszego widzimisie....
Ja na Twoim miejscu nie używał buttona submit w pierwszym formularzu, tylko uzyl JS, który bezposrednio po wybraniu pozycji z listy select, wysylal zapytanie....
---WERSJA BEZ ODŚWIEŻANIA---
Zasada działania jest prawie identyczna jak w sytuacji powyżej z tym, że zamiast przechodzić do innej strony/przeładowywać, za pomocą AJAX'a aktualizujesz sobie layer'a poniżej select1...
Mam nadzieje, że rozumiesz o co mi chodzi...
Pozdrawiam.
kflorcz
11.01.2007, 22:01:59
To co napisałeś jest dla mnie zrozumiałe. Tylko php uczę się od jakiegoś tygodnia, a co tu dopiero mówić o JS czy AJAXie. Wiem że php jest trochę "martwy" ale narazie nie wchodzę w JS czy AJAX.
Dzięki za pomoc
mokry
11.01.2007, 22:16:31
No to tak...
Masz sobie kod z formularzem1... j
Zaraz poniżej tego formularza wrzucasz sobie warunek, że jeżeli zmienna $_POST['marka'] istnieje to ma wyświetlić drugi formularz z odpowiednimi danymi pobranymi z MySQL.
Rozumiesz? Jak masz problemy to zgłoś się na PW.
kflorcz
12.01.2007, 07:34:08
To oczywiście ze rozumię. Temat można zamknąć
Dzięki za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.