Tzn kwestia jest taka, że ja piszę wyrażenie na nieco większe wyrażenie. Dla przykładu:
cos tam="sadfadasda" a cos innego="adasdad" oraz liczby="124,125,126,127"
Mogę to załatwić wzorcem
#cos tam=\"(.*?)\" a cos innego=\"(.*?)\" oraz liczby=\"([0-9]{1,3}),([0-9]{1,3}),([0-9]{1,3}),([0-9]{1,3})\"#
i wtedy jest to o co mi chodzi dokładnie!!!
Tyle, że przyznam, że to dość kłopotliwe bo gdyby tych liczb po przecinku było 20 no to można tak dopisać kolejne warunki na wyrażenie ale wtedy to się robi długie i nieestetyczne. Więc jedna opcja to użycie explode po otrzymaniu odpowiedniej zmiennej z preg_match_all dla podanego wyrażeniu:
#cos tam=\"(.*?)\" a cos innego=\"(.*?)\" oraz liczby=\"(.*?)\"#
i wtedy w zmiennej 3 miałbym właśnie ciąg liczb i przecinków. Używam $pieces = explode(" ", $zmienna3); i oczywiście osiągam to co chciałem. Moje pytanie brzmi. Czy nie można tego po prostu załatwić samym wyrażeniem regularnym tworząc odpowiedni atom i grupując to?

?
Bo co do $ciag = str_replace(",", " ", $ciag) co mi to da

Zastąpie "," " " i jak zastosuje pierwotne wyrażenie regularne to robi się to samo. Napotyka liczbę i dopasował do wyrażenia regularnego. Zapisuje w zmiennej i rozpoczyna pracę dalej. Chodzi o to, żeby wzorzec obejmował liczba,liczba,liczba a grupował i zapisywał tylko liczba. Da się to zrobić

Nie używają explode bo jak już napisałęm z tym działa. Ale chodzi mi o samo wyrażenie regularne!!!