Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php + mysql]Skrypt php w bazie danych
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
ultras91
Witam mam mały problemik. Chodzi o to, że robię serwis o grach wojennych i potrzebuje zeby z bazy danych byl pobierany kod php z np. statystykami serwera... bardzo mi to potrzebne poniewaz wole obslugowac formularze do wysylania danych niz za kazdym razem otwierac plik php i doklejac kod, ktory pewnie za 2 dni usun albo co gorsza bede chcial zmienic pozycje tego. Bardzo prosze o pomoc. Z gory dzieki...

P.S. Przeszukałem juz prawie całe forum i tylko eval znalazlem i nie wiem jak to wykorzystac. Wiem ze jest artykul na www.algorytmy.pl ale mnie na niego nie stac sad.gif
misiek172
sprubój funkcje eval() smile.gif
ultras91
Dzięki... a mógłby mi ktoś powiedzieć jak powinien wyglądać kod wykorzystujący funkce eval() czy wystarczy tylko
  1. <?php
  2. eval() {
  3. zapytanie do bazy danych
  4. }
  5. ;
  6. ?>
Dzięki za pomoc. W manualu jest coś o eval ale nie widac nic z bazą danych sadsmiley02.gif
Balas
a nie czasem
  1. <?php
  2. //pobranie danych z bazy danych
  3. eval ($ToCoWyplujeBaza);
  4. //reszta skryptu
  5. ?>

? ;]
ultras91
Sory ze nie pisze w jednym temacie. Wstawilem Eval (nie wiem czy dobrze) ale nie pokazuje sie juz blad na stronie glownej tylko teraz nie wyswietla pola $tresc (tutaj znajduje sie kod ze skryptem) ale normalny tekst wyswietla. Juz mi glowa peka od tego... Prosze o pomoc albo poukladanie tego jak nalezy. Z gory dzieki smile.gif
  1. <? function prawo() {
  2.  
  3. /* zapytanie do konkretnej tabeli */
  4. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM bloki WHERE pozycja='prawo'") or die(warning);
  5. eval('$wynik;');<<<<EVAL
  6. /*
  7. wyświetlamy wyniki, sprawdzamy,
  8. czy zapytanie zwróciło wartość większą od 0
  9. */
  10. if(mysql_num_rows($wynik) > 0) {
  11. /* jeżeli wynik jest pozytywny, to wyświetlamy dane */
  12. echo "<table cellpadding="2" border=0>";
  13. while($r = mysql_fetch_assoc($wynik)) {
  14.  
  15. echo "<tr><td width=150 background=img/blok.jpg>".$r['nazwa']."</td></tr>";
  16. echo "<tr><td>".$r['tresc']."</td></tr>";
  17. }
  18. echo "</table>";
  19. }
  20. ;
  21. }?>
nospor
najpierw poczytaj co zwraca mysql_query()
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-query.php
potem poczytaj jak sie pobiera dane z tego co zwrocil mysql_query()
http://pl.php.net/manual/pl/function.mysql-fetch-array.php
a potem dowiedz sie jaka jest roznica miedzy:
echo'$jakaszmienna' a echo $jakaszmienna
http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php

ps: przenosze
gordon34
wiem, że to trochę śmieszne, ale podbijam temat, bo chcialbym sie dowiedziec jak rozwiazac pytanie z pierwszego posta. te linki jak rowniez opisy tych funkcji nie rozjasniaja mi sytuacji. mozna prosic o pomoc i jakie totalnie jasne wytlumaczenie jak mozna wyciagnac i uzyc kod php z bazy danych ? dzieki z gory
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.