Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Unikalne numery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xMateo
Witam serdecznie jestem zupełnie początkujący w tej dziedzinie nauki (bardziej lubuję się w grafice )

Mam w pewnym tutorialu dzięki któremu mogę wykonać system komentarzy powiedziane na samym początku:
Cytat
ZAkładamy ze niusy zdjecia artykuły mają swoje unikalne numery, te nr. są istotne bo musisz je w jakiś sposób zidentyfikować rekord który będzie komentowany
<a href="komentuj.php?nr=123">dodaj komentarz</a>

No i właśnie guzik prawda ponieważ u mnie np. galeria zdjęć znajduje sie na podstronie moje_prace.php i nie ma tam zadnych powiązań z MySql. Jak nadac te numery czy może mi ktoś to w prosty sposób objaśnić ? withstupidsmiley.gif
Cienki1980
A co będziesz chciał zrobić questionmark.gif?
System newsów questionmark.gif
Będziesz musiał je gdzieś przechowywać, a co za tym idzie jakoś je numerować.
cornholio666
Zrob pole id w tabeli news. Pole to musi byc typu auto_increment co znaczy ze po dodaniu kazdego newsa, w pole id zostanie wpisana unikalna wartosc do tego rekordu
xMateo
poprawiłem już przepraszam chodzi o system komentarzy do zdjęć

no właśnie ale samo z siebie się nie doda a ja nie mam pojęcia jak to zrobic :/
Cienki1980
Skoro chcesz zrobić system komentarzy do zdjęć .. musisz je gdzieś przechowywać ( komentarze ). Stwórz więc baze danych, gdzie będziesz zapisywal informacje o zdjęciach, co da Ci unikalne numery dla każdego zdjęcia oraz tabele gdzie będziesz zapisywał komentarze do zdjęć.

Wszystko odpowiednio połączone w bazie danych.
cornholio666
Może pierwsze dowiedz sie co to jest baza danych, jak się z nią łączy, w jaki sposób przechowuje sie dane, jak sie jej pobiera, jak kasuje i jak edytuje. Później możesz pomyśleć nad systemem komentarzy.
xMateo
to to wiem chodzi mi o to jak nadać te nr. ? do kazdego ze zdjęć
A w ten sposób mi nie pomagasz a mi na tym zależy sad.gif

Stworzyłem tabele

1. CREATE TABLE komentarze (
  2. id int(10) UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT,
  3. nr int(10) UNSIGNED NOT NULL,
  4. imie varchar(30) NOT NULL,
  5. komentarz varchar(255) NOT NULL,
  6. DATA DATETIME NOT NULL,
  7. ip varchar(20) NOT NULL,
  8. PRIMARY KEY (id)
  9. )
Cienki1980
Cytat(xMateo @ 15.01.2007, 22:29:51 ) *
to to wiem chodzi mi o to jak nadać te nr. ? do kazdego ze zdjęć
A w ten sposób mi nie pomagasz a mi na tym zależy sad.gif

No to skoro znasz zasady jak zrobić baze w MySQL'u ... to powinnieneś mieć rozwiązany problem z unikalnym numerowaniem.

Jeżeli kolumna w bazie danych będzie auto_increment to masz unikalną numerację każdego rekordu .. niezależnie czy będzie to zdjęcie czy będzie to komentarz. Łącząc tabele po tych unikalnych numerach stworzysz całą strukturę potrzebną do obsługi komentarzy.

Wszystko teraz opiera się na wyciągnieciu tych danych ... a to są podstawy php i SQL'a i dostępne są w każdym tutorialu, książce i manualu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.