Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] komentarze - nowe na samej górze. JAK?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Jeżyk-1
Witam wszystkich. Mam problem z którym się męczę od poniedziałku.
Chodzi o to że chciałem napisać proste dodawanie komentarzy. Ale nigdzie nie mogę znaleźć skryptu który by zapisywał do pliku ale nie tak jak standardowo. Czyli że nowe wpisy są na dole dokumentu tylko żeby były u góry. Że jeśli odczytuje go funkcją „readfile” nowe komentarze były na samej górze
jeśli mogę kogoś prosić to żeby mi napisał sam kod php do zapisu tego typu. Będę bardzo wdzięczny
Cysiaczek
Aby tego dokonać wystarczy kilka kroków

1. Odczytanie i zapamiętanie w zmiennej aktualnej zawartości pliku
2. Doklejenie do zmiennej zawierającej nowy komentarz, zmiennej z zawartością pliku z pkt.1
3. Wyczyszczenie pliku (można też usunąć)
4. Zapisanie (lub utworzenie, jeśli został usunięty w pkt. 3) do wyczyszczonego pliku nowej zawartości

Jest to sposób mało wydajny i tzw. siłowy, bo lepiej wprowadzić jakiś separator dla konkretnych wpisów i całość wczytywać do tablicy, którą można sobie odwrócić, albo w ogóle posortować jak się tylko żywnie podoba.

Pozdrawiam.
Jeżyk-1
dzięki za zainteresowanie. Ale jak ja mam to przełożyć na php?
Jeżyk-1
OK. ale ja znalazłem gotowca i jest już ok. ale nie do końca.
już się kiedyś pytałem o to dlaczego jak w komentarzu daje enter to w rzeczywistości wychodzi w jednej lini wszystko. w tedy zastosowałem funkcje str_replace ale tu już to nie działa sad.gif

oto mój kod:
Kod
<?
$napis="dziękujemy za komentarz";
$dataloc="data.txt";
$zobacz="<a href=kom.php>$napis</a>";
$read=fopen($dataloc, "r");
$fileread = fread($read, filesize($dataloc));
fclose($read);
fwrite (fopen("data.txt", "r+"), "<a href=mailto:$mail class=mail>$imiez $imie </a><br> $komentz $koment <BR><hr noshade size=1 color=#000080> \n $fileread");
fclose(fopen("data.txt", "a+"));
echo ("$zobacz");
?>

da się coś z tym zrobić?
Jeżyk-1
ok. coś tu wykombinowałem takiego:

Kod
<?
$napis="dziękujemy za komentarz";
$dataloc="data.txt";
$zobacz="<a href=kom.php>$napis</a>";
$b = nl2br("\r\n", "<br />", $dataloc);
$read=fopen($dataloc, "r");
$fileread = fread($read, filesize($dataloc));
fclose($read);
fwrite (fopen("data.txt", "r+"), "<a href=mailto:$mail class=mail>$imiez $imie </a><br> $komentz $koment <BR><hr noshade size=1 color=#000080> \n $b $fileread");
fclose(fopen("data.txt", "a+"));
echo ("$zobacz");
?>

Dobrze questionmark.gif

ok już znalazłem odp. Nawet na tym samym forum.
zastosowałem coś takiego przy odczycie
Kod
<?php
echo nl2br($tekst_z_bazy);
?>
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.