Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Otwarcie obrazka w nowym okienku przeładowuje menu strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
felis
Po raz pierwszy odzywam się na tym forum, więc witam i pozdrawiam uczestników.

Mam następujący problem.
Stworzyłem pierwszy w swoim życiu szablon strony oparty o php.
Testowałem w firefoxie i działa bez większych problemów. Natomiast w IE wersja 6 gdy kliknę na link otwierający obrazek czy coś innego w nowym oknie przeglądarki a następnie sięgam do menu strony to ładuje się jakby od nowa. Są takie zauważalne opóźnienia, które nie występują dopóki działam w obrębie strony. Menu oparte jest o CSS.
Poniżej podaje link do strony:
http://www.drzewa.yoyo.pl/index.php?str=2
oraz link do spakowanego zipem całego kodu:
http://www.drzewa.yoyo.pl/strona.zip
Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie odnośnie problemu czy innych spraw związanych ze stroną to z góry dziękuję za rady.
Pozdrawiam
kossa
masz w kodzie:
Cytat
<a href="link2/fot01.jpg" onclick="window.open('link2/fot01.jpg', '', ....

zrób tak

1. <a href="#" onclick="window.open('link2/fot01.jpg', '', ...

Bo otwiera się Tobie jednocześnie link href=... i onClick

W ogole mozesz zrezygnować z a href i funkcję onClick window.open dodać do obrazka img smile.gif

Łukasz
felis
Dziękuję za odpowiedź. Wypróbuję poradę.
Jednak co do jednoczesnego "a href" i "onClick" to gdzieś wyczytałem, że robi się tak dlatego by na przeglądarkach z zablokowaną dla bezpieczeństwa javą link mimo wszystko się otworzył. Wprawdzie nie można wtedy sterować wielkością otwieranego okienka itd, ale jest to wtórne do tego, że link w ogóle działa.
Mimo wszystko zaraz sprawdzę proponowane zmiany.
Pozdrawiam

====================

Już po próbie. Niestety a href="#" nie przynosi rezultatu. Menu po otwarciu nowego okna znów ładuje się od początku. Nie bardzo to widać bo pliczki są małe ale jednak traci swoją płynność, aż do powtórnego załadowania. Zobaczę jeszcze jakby zrezygnować całkiem z "a href" tylko muszę wymyślić odpowiedni kod.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś propozycje to oczywiście proszę o rady.

====================
Jeszcze raz. Rezygnacja z "a href" też nic nie daje. Obrazek po lewej z link 2 jest jego pozbawiony, ale brak rezultatu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.