Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [oracle] Oracle & Oracle Froms Builder
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Oracle
izabella28
Witam

Chciała bym dowiedzieć się co jak i w którym miejscu napisać aby w tabelach słownikowych automatycznie przy dopisywaniu nowego rekordu uzupełniała się wartość w kolumnie ID ?

Druga rzecz, to stworzyłam za pomocą kreatora w form builderze moduł, i połaczyłam z tabelą do której mają byc wstawiane dane, ale nie chciała bym aby uzytkownik sam musiał wpisywać kolejne id. Powinnam chyba uzyc jakiegoś wyzwalacza. Tylko prosze o info jakiego i jak?
Cienki1980
Zamykam.
Proszę zapoznać się z Tematyka i zasadami panującymi na forum Przedszkole i wysłać mi lub innemu moderatorowi poprawny tag do tematu wraz z linkiem do tego wątku, a wątek zostanie otwarty.
SongoQ
Otwieram.

Cytat
Chciała bym dowiedzieć się co jak i w którym miejscu napisać aby w tabelach słownikowych automatycznie przy dopisywaniu nowego rekordu uzupełniała się wartość w kolumnie ID ?

Zapoznaj sie z sekwencja i triggerem.

Sekwencja sluzy do numerowania a trigger odpowiada za wstawienie odpowiedniej wartosci z sekwencji do tabeli.
pluca
W formsach na wyzwalaczu pre_insert tworzysz cos takiego:

select sekwencja_nazwa.nextval into :blok.nazwa_pola_id from dual;

i to wszystko.

Ta instrukcja wypelni pole bazowe odpowiadajace za ID na twoim formularzu przed wstawieniem nowego rekordu do bazy danych.
izabella28
ok dzięki spróbuje
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.