Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/mysql]Skrypt zmieniający hasło zapisane w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
piter3
Witam. Mam pytanie do znawców php gdyż sam nie mogę sobie z tym poradzić.
Otóż potrzebuję skryptu który zmieniał by hasło użytkownika zapisane w bazie danych.
Mianowicie miałby on się łączyć z bazą i dodatkowo były by tam dwa pola formularza.
Do pierwszego wpisywalibyśmy stare hasło a do drugiego nowe.
Jeżeli stare by się zgadazało to wtedy następowała by zmiana na to podane w drugim polu jeśli nie to wiadomo.
Dzięki za wszelką pomoc bo ja kompletnie nie znam się na bazach danych.
maryaan
na gotowca bym nie liczyl ale a noz widelec sie uda, w kazdym razie nie podales np co to za baza, jaka ma strukture tabeli, w jaki sposob przechowaywane jest haslo, jak wyglada formularz itd itp... z tego co wiem ostatnia wrozka pojechala tydzien temu do Londynu wiec bez konkretnych informacji bedzie ciezko...
piter3
Sorki. Dopiero zaczynam zabawę z bazami danych więc nawet nie wiem co się w takim wypadku podaje.
Więc już mówię.
Jak sprawdzam w phpmyadminie to baza danych ma nazwę autoryzacja, w niej jest tabela users a w tabeli
dwa rekordy username i password.
I w username zapisani są użytkownicy a w password hasła zakodowane w md5
Skrypt pobiera sobie login i hasło z bazy i jeśłi zgadza się z wprowadzonymi danymi przekierowuje na stronkę jeśli nie to wiadomo.
Ja chciałbym stworzyć do tego formularz który umorzliwiałby zmianę hasła z poziomu www bo w chiwli obecnej trzeba to robić przez bazę. Sęk w tym że z bazami danych nie miałem zbyt wiele doczynienia więc nie bardzo wiem jak to zrobić,
Jak coś pomieszałem w opisie to z góry przepraszam rolleyes.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.