Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Automatyczne generowanie formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
mati_b
Witam, jak widać jestem nowy na forum więc zaczynam od pszedszkola. Mam nadzieję że będę w przyszłości pomocny dla forumowiczów i że zagoszczę tutaj na dłużej. Mój pierwszy problem przy stawianiu pierwszych kroków w php wygląda następująco. Otóż muszę wygenerować formularz o n inputach. Tzn użytkownik podaje mi liczbę i chcę wygenerować tyle inputów ile dostałem od użytkownika oraz zapisać wyniki w jakichś zmiennych (tablicy ?) tak żebym mógł później z tego korzystać bez względu na to czy imputów będzie 3 czy 20. Będę bardzo wdzięczny za podanie odpowiedzi. Pozdrawiam.
kossa
Cześć!

Nadaj każdemu polu nazwę name="pole[]"

Następnie w php po przesłaniu danych w pętli możesz odczytać wartość wszystkich danych:

1. <?php
  2. $_POST["pole"][$i];
  3. ?>

itd;

Pozdrawiam,
Łukasz

edit:
nie napisałem co to $i - nr rekordu w tablicy a ile rekordów to count($_POST["pole"]) a jak je wybrać to pętla for, gotowca nie napiszę, pogłówkuj, to najlepsza metoda na naukę smile.gif
powodzenia!
mati_b
Dokładnie o to mi chodziło i nie chciałem gotowca smile.gif. Wielkie dzięki zabieram się do pracy smile.gif.
strife
Temat nie posiada prefix'u, wyślij do mnie PW z poprawną nazwą tematu to otworze.

Zamykam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.