Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kodowanie znaków w bazie MySQL
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
VegetaSSJ
Witam!
Robię stronę WWW z obsługą bazy danych. Zainstalowałem sobie MySQL w którym utworzyłem bazę danych na potrzeby mojej strony i tabelę:

create table Ogloszenia
(
ID int unsigned not null auto_increment primary_key,
TYTUL tinytext not null,
TRESC mediumtext not null,
AUTOR tinytext not null,
TYP tinyint not null,
DATA timestamp(14)
);

Podczas instalacji MySQL wybrałem domyślne kodowanie znaków chyba Latin1. Na stronie www używam
ISO-8859-2 . Po odczytaniu z bazy danych w przeglądarce wyświetlają mi się różne krzaczki zamiast np ą . Jak temu zaradzić ? Bardzo proszę o odpowiedź i wyrozumiałość, dopiero wchodzę w temat winksmiley.jpg
Spanner
musisz niestetypo nawiazaniu połączenia z bazą w swoim skrypcie dać coś takiego

1. <?php
  2. mysql_query('SET character_set_connection=latin2', $this->connection_id);
  3. mysql_query('SET character_set_client=latin2', $this->connection_id);
  4. mysql_query('SET character_set_results=latin2', $this->connection_id);
  5. mysql_query("set names latin2;");
  6. ?>

gdzie $this->connection_id zastąp swoim id połączenia z bazą, jeśli łaczysz sie z bazą i nie przypisujesz połączenia do zmiennej usuń w tych zapytaniach przecineki cale to id
Kamson
witam wszystkich .
nie che pisać nowego topica więc odświeżę ten winksmiley.jpg

mam problem z kodowaniem w bazie danych ...

1. baza mysql a w niej tabele 'Metoda porównywania napisów' => 'utf8_general_ci' dla tabeli i kolumn
2. System kodowania znaków dla MySQL: UTF-8 Unicode (utf8)
3. System porównań dla połączenia MySQL: utf8_general_ci

4. Podczas połączenia z bazą : $db->query("SET NAMES 'utf8'"); $db->query("SET CHARACTER SET utf8");
5. Kodowanie strony 'utf-8'

problem jest taki że jak wpisze cokolwiek w skrypcie to w bazie zapisuje się '?'
gdy w pma edytuje to pole i wstawie polskie znaki to wyświetlają się one normalnie.

Moja wiedza na ten temat została wyczerpana, a szukanie rozwiązań i setki prób nie przyniosły efektu więc pytam mądrzejszych o rade biggrin.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.