kitaszewski
26.02.2007, 12:49:31
Witam
przegladalem forum w poszukiwaniu rozwiazania mojego problemu ale nie znalazlem tego co mnie interesuje
Mianowicie
Czy w phpMyAdmin mozna ustawiac triggery? Jesli tak jak to sie robi? Jesli nie to czy wogole w mySQL mozna stosowac triggery?
Mam projekt to wykonania i chcialem to zrobic w php i mySQL
Baba sie uparal ze musza byc stosowane triggery mimo ze moglbym sobie sprawdzic te dane spokojnie z poziomu skyptu php
Prosze o szybka pomoc bo do konca tego tygodnia musze babie oddac zalozenia projektowe
Z gory dziekuje
mysz
26.02.2007, 13:29:08
MySQL w wersji >= 5 wspiera triggery. phpMyAdmin nie (tzn można je wklepać, te prostsze, w konsoli phpMyAdmina, ale to nie jest 'wspieranie'). Ja wrzucam je ręcznie z konsoli...
kitaszewski
26.02.2007, 19:45:16
Cytat(mysz @ 26.02.2007, 13:29:08 )

MySQL w wersji >= 5 wspiera triggery. phpMyAdmin nie (tzn można je wklepać, te prostsze, w konsoli phpMyAdmina, ale to nie jest 'wspieranie'). Ja wrzucam je ręcznie z konsoli...
dzieki wielkie

wazne ze beda dzialac
SongoQ
28.02.2007, 15:38:06
Cytat
phpMyAdmin nie (tzn można je wklepać, te prostsze, w konsoli phpMyAdmina, ale to nie jest 'wspieranie').
Mowisz o
delimiter? Trzeba dokumentacje przeczytac
mysz
28.02.2007, 16:52:11
Wspieranie, to nie tylko możliwość wklepania kilku linijek - to samo mogę zrobić w konsoli, z takim samym "wsparciem". Wspieranie, to choćby to co udostępnia phpMyAdmin dla budowy tabelek - wizualnie pokazuje ile i jakie pola w tabelce etc. Coś podobnego można by było zrobić dla triggerów i procedur składowanych. Ale nie ma.
SongoQ
28.02.2007, 18:30:58
Tylko pytanie co? Pokazywanie ciala funkcji, triggere? widok rozumiem pokazywanie wyniku ale co w przypadku funkcji czy triggera chcialbys zobaczyc?
mysz
28.02.2007, 21:29:16
Możliwość łatwego obejrzenia triggerów dla danej tabeli/bazy danych, łatwej ich edycji (wybór rodzaju triggera, opcji).
Dla procedur/funkcji możliwość łatwiejszego budowania ich - wybór tabel, i mnóstwo innych opcji, jakie masz przy tworzeniu tabel, przy zarządzaniu indeksami, przy tworzeniu i zarządzaniu userami... Naprawdę, jest co dodać, żeby można było mówić o _wspieraniu_ tworzenia triggerów i procedur/funkcji w mysql przez phpmyadmina.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.