Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Połączenie z bazą danych
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
Ka-lolek
Witam,
postawilem serwer apache na swoim kompie z zainstalowanym rowniez php i mysql.
stworzylem baze danych i odpowiednia tabele w mysql
chcialbym sie polaczyc teraz z ta tabela i cos do niej dodac, robie mniej wiecej cos takiego:

1. <?php
  2. $conn = mysql_connect("localhost","","") or die(mysql_error()); //numer tej lini podaje w bledzie
  3. $db = mysql_select_db("mydb", $conn) or die(mysql_error());
  4. $sql = "INSERT INTO MASTER_PRODUCTS VALUES ('','$_POST[id]',
  5. '$_POST[title]')";
  6. $result = mysql_query($sql) or die (mysql_error());
  7.  
  8. if (isset($result)) 
  9. {
  10.  
  11. echo "dodano: blablabla ";
  12.  
  13. } else {
  14. echo "Wystąpił błąd! Pozycja nie została dodana.";
  15. }
  16. ?>

i pojawia mi sie blad:
Warning: mysql_connect() [function.mysql-connect]: Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO) in C:\wamp\www\sklep2\admin_doaddrecord.php on line 20
Access denied for user 'ODBC'@'localhost' (using password: NO)

czy musi byc haslo do serwera mysql zeby sie polaczyc czy o co chodzi?
jak wlaczam konsole i pyta mnie o haslo, to wystarczy, ze nacisne enter i juz moge wszystko robic dlatego wpisalem ("localhost","","") ale nie wiem czy to jest poprawne.. wkoncu tutaj wskazuje blad...
czyli co musze zrobic?
jezeli faktycznie chodzi o to haslo, to mozecie opwiedziec jak je zalozyc?

pozdrawiam
Ka-lolek
miggie
To spróbuj coś takiego
mysql_connect("localhost","root","")
kossa
Tak, musisz podać login i hasło.

Jeśli instalowałeś pakiet krasnala (jest jednym z bardziej popularnych) to user: root i hasło: krasnal, jeśli samodzielnie instalowałeś mysql, apache i php to hasło podałeś prawdopodobnie podczas instalacji i konfiguracji mysql.

Łukasz
Ka-lolek
zainstalowalem wamp'a
ale "root","" dziala
dzieki!:)
a jezeli chcialbym sie polaczyc z baza danych ale uruchamiajac ten skrypt jakby z neta, to zamiast localhost wpisuje adres mojego serwera (tzn. ten sam co ma moja strona (login.no-ip.com) czy moze do mysql jest jakis inny adres , ktory ew. trzeba rowniez stworzyc gdzies?)
mam nadzieje, ze rozumiecie o co chodzi:)
pzdr
webdice
Niekoniecznie, serwer MySQL na serwerze zazwyczaj jest instalowany na tej samej maszynie na której jest zainstalowane Apache i PHP więc adresem MySQL'a także jest localhost, najprawdopodobniej zmieni się nazwa użytkownika oraz hasło.
Ka-lolek
aha, czyli jak wpisze localhost, to bedzie to oznaczalo nie adres maszyny, z ktorej strona jest otwierana tylko adres wlasny serwera... (czyli tam gdzie kod php bedzie w danej chwili interpretowany...?)
webdice
Cytat(Ka-lolek @ 2.03.2007, 23:40:56 ) *
aha, czyli jak wpisze localhost, to bedzie to oznaczalo nie adres maszyny, z ktorej strona jest otwierana tylko adres wlasny serwera... (czyli tam gdzie kod php bedzie w danej chwili interpretowany...?)

dokładnie, oczywiście bazę musisz też stworzyć na serwerze.
Ka-lolek
no serwer mam u sibie na kompie takze juz stworzylem smile.gif wielkie dzieki
i faktycznie localhost dziala
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.