Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Kompatybilność
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
spit
Cześć,
Wykłócam się z moim dostawcą hostingowym, by wreszcie pomyśleli tam o wrzuceniu nowego MySQL. Ostatnio w odpowiedzi dostałem, iż wielu klientów korzysta z MySQL4 i nie mogą upgrade'ować. Szukałem troche w goglach i na mysql.com ale nie znalazłem odpowiedzi, więc postanowiłem spytać was. Czy MySQL5 jest kompatybilna w dół? Czy projekty w MySQL4 nie ucierpią jeżeli zainstaluje się wersję 5?
SongoQ
Wszystko powinno byc ok.
mysz
Czasem są problemy - w MySQL5 położono większy nacisk na zgodność ze standardem SQL, co najczęściej objawia się przy joinach różnego rodzaju. Spora część różnych opensourców ma niestety z tym problemy - szczegółów nie podam, bo u nas w firmie nie ja się tym zajmowałem.
Problemy też mogą być, jeśli w tej chwili masz na serwerze 4.0 - bo wtedy dojdzie jeszcze problem z pliterkami w niektórych (wielu?) wypadkach.
SongoQ
Cytat
Czasem są problemy - w MySQL5 położono większy nacisk na zgodność ze standardem SQL, co najczęściej objawia się przy joinach różnego rodzaju.

Heheh bajki chyba piszesz. Tak jak we wczesniejszych postach.

http://forum.php.pl/index.php?s=&showt...st&p=333614

1. MySQL nigdy nie trzymal sie standardu SQLa - swiadcza o tym setki funkcji wprowadzanych w jezyk a nie zamykanych w roznego rodzaju pakiety
2. Join sie nie zmienil od kilku lat
3. Jesli starasz sie cos udowodnic podaj przyklad, link do manuala.

@mysz Ostatnio czytam Twoje posty i tylko zamieszanie wprowadzasz, jak cos piszesz staraj sie to poprzedzic manualem. Piszesz za przeproszeniem pierdoly, ktore nic nie wprowaddzaja do tematu. Przeczytaj co napisales po wyzej:

"Spora część różnych opensourców ma niestety z tym problemy - szczegółów nie podam, bo u nas w firmie nie ja się tym zajmowałem." - wiem, ze nic nie wiem.
mysz
Bajki to swoim dzieciom możesz opowiadać.
W przytoczonym wątku Ci odpowiedziałem nt kluczy obcych. Nie sprecyzowałeś swojej odpowiedzi to sam się o to martw.

ad.1. Dodatkowe funkcje, a inne działanie funkcji to jednak różnica, nie? Zastanowiłeś się? Może przetestuj jak się zachowa podobne zapytanie : SELECT * FROM `a`, `b` w MySQL 4 a 5.
ad.2. join się nie zmienił. Sposób jego obsługi przez MySQL - tak.
ad.3. Nawet googli obsłużyć nie potrafisz? Masz...

http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/upg...generated_id__2

Co do podania przykładów: przeszedłem się specjalnie dla Ciebie do naszego działu technicznego z zapytaniem z czym były problemy. No więc najczęściej się powtarzającymi były: eCommerce, Joomla (czasem), częściej Mambo, Etomite. Jeśli masz jakieś większe wątpliwości, to zapraszam na priv, wezmę od adminów patche jakie przygotowali dla tych systemów. I w chwilę później oczekuję przeprosin. Ogólnie. Na drugi raz, zamiast podawać w wątpliwość czyjeś słowa na pałę, zastanów się i pomyśl, że może ktoś coś pisze ponieważ już, w przeciwieństwie do Ciebie, ma jakieś doświadczenie.

ps. Zobaczymy, czy umiesz publicznie przyznać się do błędu. I niewiedzy w temacie.
SongoQ
Moze odpowiem Ci od konca.

Cytat
ps. Zobaczymy, czy umiesz publicznie przyznać się do błędu. I niewiedzy w temacie.

Do jakiego bledu. questionmark.gif Za Twoja niewiedze?

Cytat
Ogólnie. Na drugi raz, zamiast podawać w wątpliwość czyjeś słowa na pałę, zastanów się i pomyśl, że może ktoś coś pisze ponieważ już, w przeciwieństwie do Ciebie, ma jakieś doświadczenie.

Moze moja wiedza nie jest az tak zaawansowana i nie mam tak wieloletniego doswiadczenia w bazach danych i nie mam az tylu certyfikatow co ty. Nie dopuszczasz do swojej wielkiej mysli i intelegencji ze zrobiles jakis blad. Widac wielki jest Twoj geniusz i widze ze jestem maltki wiedzowo przy Tobie.

Cytat
wezmę od adminów patche jakie przygotowali dla tych systemów

U mnie w firmie admini odpowiedzialni sa za serwery, no troche dziwne ze u Ciebie admini sa programistami ale kto co woli. Moze jeszcze w Twojej firmie marketingowcy pisza CSS?? No wiem ze Polska to dziwny kraj ale kazdy powinien byc odpowiedzialny za swoje obowiazki.

Cytat
No więc najczęściej się powtarzającymi były: eCommerce, Joomla (czasem), częściej Mambo, Etomite.

To jest najlepsze. To swiadczy jakiego "gowienka" uzywacie miej pretensje do ludzi ktorzy pisali te rzeczy a nie baz danych.

Cytat
Co do podania przykładów: przeszedłem się specjalnie dla Ciebie do naszego działu technicznego z zapytaniem z czym były problemy.

Widac sam nie potrafisz znalezc przykladow. Przypomina mi sie tutaj historia z piaskownicy. "Oddaj mi zabawke bo powiem starszemu bratu" - brak argumentow i zaslanianie sie "kolegami".

Cytat
ad.3. Nawet googli obsłużyć nie potrafisz? Masz...
http://dev.mysql.com/doc/refman/5.0/en/upg...generated_id__2

O zesz ty, niezly z Ciebie master, szukalem i szukalem a tu jest. A tak powaznie zmiany czytalem i wiem gdzie sa zmiany.

Cytat
SELECT * FROM `a`, `b`

Gratuleje uzywania takiej skladni. Super.
Podczac pobytu w ORACLE byly zwracane uwagi na rzeczy ktore sa wadami mlodych programistow no i nie chciac sie chwalic ten przyklad sie tam wlasnie pojawil. Jeszcze raz gratuluje.

P.S. Przepraszam ze urazilem Twoja wielka wiedze, ale zobacz na to forum sa ludzie co nawet im do piet nie dorastasz.
mysz
Cytat(SongoQ @ 7.03.2007, 12:23:04 ) *
To jest najlepsze. To swiadczy jakiego "gowienka" uzywacie miej pretensje do ludzi ktorzy pisali te rzeczy a nie baz danych.

Zrozumiałeś pytanie założyciela wątku? Wiesz o co pytał? Bo chyba Twoje przypieprzanie bierze się stąd, że nie wiesz o czym mowa.

Cytat
Widac sam nie potrafisz znalezc przykladow. Przypomina mi sie tutaj historia z piaskownicy. "Oddaj mi zabawke bo powiem starszemu bratu" - brak argumentow i zaslanianie sie "kolegami".

No pewnie że nie znam, bo nie używam tego softu, natomiast w kontekście rozmowy o ISP to niestety ma znaczenie. I u nas też były podobne problemy, z podobnym softem, więc przynajmniej mam jakieś podłoże do wypowiadania się w tym temacie.

Cytat
Gratuleje uzywania takiej skladni. Super.

Heheh. Ponawiam: czytałeś pytanie założyciela wątku? A może nie znasz zupełnie softu pisanego przez osoby inne niż Ty sam? Ja niestety mam kontakt z różnymi wytworami różnych ludzi. I wiem, że takie kwiatki są używane bardzo często przez ludzi którzy 'stawiają stronki' u różnych ISP. A taki ISP nie może sobie pozwolić na to, że połowa klientów, którzy korzystają z darmowych OS programów, albo którym 'stronki' robił zięć bratowej, będzie wydzwaniać czemu ich strona nie działa.

Cytat
Podczac pobytu w ORACLE byly zwracane uwagi na rzeczy ktore sa wadami mlodych programistow no i nie chciac sie chwalic ten przyklad sie tam wlasnie pojawil. Jeszcze raz gratuluje.

Mi gratulujes? Wiesz w ogóle o czym wątek? A zauważyłeś, skoro tak uważnie śledzisz moje posty, że wszędzie piszę żeby takiej składni nie używać, tylko doczytać i używać właściwej składni (w większości wypadków LEFT JOIN)? Czy znów pieprzysz sobie radośnie, nie wiedząc o czym wątek?

Cytat
P.S. Przepraszam ze urazilem Twoja wielka wiedze, ale zobacz na to forum sa ludzie co nawet im do piet nie dorastasz.

I owszem. Sam z kilkoma takimi pracuje, z czego bardzo się cieszę. Problemem dla Ciebie jest to, że Ty do nich nie należysz (przynajmniej nie w omawianym temacie).
SongoQ
Lubie takie wyzwania ostrao sie robi. To mam pytanie oswiec nas nasz geniuszy czym sie wedlug Ciebie rozni skladnia

1. SELECT * FROM a, b
od tego z joinem questionmark.gif

Widze ze wielkim wyczynem jest robienie stron dla jak to napisales? " 'stronki' robił zięć bratowej". No ale coz jak w Twojej firmie admini koduja to juz tak jest.

Ten SELECT * FROM a,b to mnie rozwalilo dzis na maksa.

--- Dodane
Jak odpiszesz zamykam bo to zle wplywa na forum.
mysz
Odpowiem Ci na to, jak tylko zdobędziesz się na przeczytanie tego o co w wątku chodzi.

W sumie brak mi słów na rozmowę z kimś, kto przypieprza się dla przypieprzania. Nie lubię takich ludzi jak Ty, bo zupełnie zgubiłeś wątek i próbujesz chyba 'urosnąć' w oczach kolegów przypieprzeniem się do kogoś.

A teraz, jeśli chcesz żebym kontynuował w ogóle 'rozmowę', przeczytaj ten wątek, a szczególnie pierwszy wpis, i to czego on dotyczy, od początku.

Acha, że tak zacytuję samego siebie:
Cytat(MySZ)

Jak widać - nie umiesz.
nospor
No juz starczy tych osobistych wycieczek z obu stron, ktore do niczego nie prowadzą.

Z racji ze odpowiedź na pytanie topicowe juz padla - zamykam topic. Osoby zainteresowane kłótnią odsyłam na PW smile.gif

ps: jesli autor topicu bedzie mial jeszcze pytania to prosze na PW a topic zostanie otwarty
SongoQ
Tamat calkowicie odbiega i po co. Widze ze i Ty i ja staramy sie publicznie upokozyc i po co to jest potrzebne. Jesli Cie ma to tak strasznie pocieszyc to przyznam sie do bledu - ze odbieglem od tematu.

Temat zamykam jak wczesniej mowilem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.