Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Statystyki drużyny -> musze zrobić w php
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
oSa
nie wiem czy odpowiedni dział ale jak cos to mnie karcic ( nie wiem czy to jest PRO tongue.gif )

wiec mam taki problem : robie strone dla druzyny kkoszykarsieki i obecnie stanalem na systemie do wpisywania statystyk zawodnikow.

w adminie sa dwa dzialy: wpisz wynik i relacje po meczu, oraz wpisz statystyki

we wpisz wynik ( to trzeba zrobic najpierw ) jest wpisywanie id zawodnikow po przecinku.. ( tych ktorzy grali )

i teraz moj problem jest taki

bede musial zrobic potem explode bo te id tych zawodnikow zapisuja sie jako jeden ciąg: na przyklad 1,5,12,2 i tak dalej wiec jak zrobie explode bede mial array.

jak zrobic potem petle ktora wyswietli tylko tych grajacych zawodnikow ( tych ktorzy grali ) ... bo chce wpisywac statystyki tylko tym ktorzy grali mecz, proste

mam nadzieje ze zrozumiale, staralem sie chociaz wiem ze nie jest to latwe do skumania

czekam na dobre dusze, big up
oSa
i jeszcze jedno: jak potem wrzucic te dane do tabeli? // mam tabele o struktorze imie nazwisko bloki punkty asysty i tak dalej

jak to wszystko wrzucic na raz jako oddzielne rekordy
rzseattle
jak chcesz ich wyswietlic to robisz
[php:1:cfa591262c]<?php
foreach( $tablica as $val){
print $val."<br />";
}

//jakchcesz zrobic zeby ci z bazy wyswietlalo (chyba o to chodzi) to robisz

foreach( $tablica as $val){
$q = "select * from styatystyki where id=".$val;
$line = mysql_fetch_assoc( mysql_query( $q ) );
print_r ( $line );
print "<br />";
}
?>[/php:1:cfa591262c]
mam nadzieje ze dobrze zrozumialem
oSa
niestety nie
tabela statystyki wyglada tak:
[sql:1:5727521382]

CREATE TABLE statystyki (
id int(5) unsigned NOT NULL auto_increment,
mecz_id varchar(15) NOT NULL default '',
zaw_id varchar(15) NOT NULL default '',
za2 varchar(4) NOT NULL default '0',
za2celne varchar(4) NOT NULL default '0',
za3 varchar(4) NOT NULL default '0',
za3celne varchar(4) NOT NULL default '0',
za1 varchar(4) NOT NULL default '0',
za1celne varchar(4) NOT NULL default '0',
zbioratak varchar(4) NOT NULL default '0',
zbioobrona varchar(4) NOT NULL default '0',
bloki varchar(4) NOT NULL default '0',
asysty varchar(4) NOT NULL default '0',
przechwyty varchar(4) NOT NULL default '0',
straty varchar(4) NOT NULL default '0',
faule varchar(4) NOT NULL default '0',
punkty varchar(4) NOT NULL default '0',
PRIMARY KEY (id),
KEY id (id)
) TYPE=MyISAM;
[/sql:1:5727521382]

wiec nie wiem czy zrozumiales. Tam beda wprowadzane po kolei rekordy dla kazdego zawodnika z osobna.

Problem 1 opisze tak:

mam tablice $tablica i tam rekordy ID'ów zawodników... chcę wyświetlić tych zawodników - nie wiem jak ( mysle o petli, ale jak to sformuować )

Problem 2 opisze tak:

Wyswietla mi sie te dane, nazwiska a obok nich formularze do wpisania po kolei ile ten zawodnik mial tego wszystkiego w tym meczu i nizej bedzie nastepny zawodnik i tak dalej ( na jednej stronie )

JAK ZROBIC BY PO KLIKNIECIU "WYSLIJ" WIADOMOSCI TE ZOSTALY ZAPISANE JAKO OSOBNE REKORDY?questionmark.gif

czekam na milych ludzi, big up[/sql]
rzseattle
Cytat
Problem 1 opisze tak:

mam tablice $tablica i tam rekordy ID'ów zawodników... chcę wyświetlić tych zawodników - nie wiem jak ( mysle o petli, ale jak to sformuować )

jesli dobrze ruzumuje to
$tablica[0]='id_pierwszego'
$tablica[1]='id_drugiego'

to w sumie juz ci odpowiedzalem na ten problem (male modyfikacje i dziala bezproblemowo na twoj uzytek)

Cytat
Problem 2 opisze tak:

Wyswietla mi sie te dane, nazwiska a obok nich formularze do wpisania po kolei ile ten zawodnik mial tego wszystkiego w tym meczu i nizej bedzie nastepny zawodnik i tak dalej ( na jednej stronie )

JAK ZROBIC BY PO KLIKNIECIU "WYSLIJ" WIADOMOSCI TE ZOSTALY ZAPISANE JAKO OSOBNE REKORDY?questionmark.gif

rozwiazanie proste w zastosowaniu - dodawaj submita przy kazdym zawodniku z dolaczonym w hiddenie jego id (aktualizacja jednego recordu zamiast wielu)
oSa
Cytat
rozwiazanie proste w zastosowaniu - dodawaj submita przy kazdym zawodniku z dolaczonym w hiddenie jego id (aktualizacja jednego recordu zamiast wielu)

chodzi o to ze chce jednego submita tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.