Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [html] [mysql] Kodowanie strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kildyt
Witam forumowiczów

Mam problem z polskimi literówkami.
Problem jest w tym, że gdzie niegdzie takie znaki są poprawnie wyświetlanie, a indziej źle. Problem zaczął się od tego, że najpier kod pisałem w niezaawansowanym programie i źle on kodował pliki, a ustawienie kodowania w opcjach było niemożliwe więc przerzuciłem się na dość zaawansowany program do pisania kodu - bluefish. Najpierw oczywiście sprawdziłem jak program koduje pliki, a jest to UTF-8. Nie chciałem wprowadzać zamentu w plikach i kodowanie w themie także ustawiłem na UTF-8.

Okazało się, że po starym programie w miejscach gdzie powinny być polskie znaki stoją jakieś inne - niezrozumiałe, więc pozmieniałem tam gdzie zauwarzyłem. Wszystko ładnie pięknie, ale do czasu.
Gdzie niegdzie w przeglądarce zamiast polskich liter są krzaczki, a w programie wychodzi na to, że powinno być dobrze. Wszystko pisze na domowych apachu (tam cały czas są krzaczki), a gdy skopiowałem pliki na serw to wszystko się okazało. Wie ktoś może jakim mi pomóc? Aha, i moja baza mysql jest także kodowana przez UTF-8, rekordy przez latin2 a krzaczki i tak wyskakują jak dodam przez cms-a. Proszę o pomoc.
BiRetis
Dwa sposoby: zapisuj plik z kodowaniem ISO-8859-2, tak zawsze robię i nie mam problemu jak dotąd.

Drgi sposób to zapisywanie pliku do bazy ze znakami specjalnymi zamiast polskich liter czyli zamiast & ma być & itd.
MacPain
Jeżeli masz kodowanie utf-8 i przepuszczasz przez cms-a który ma kodowanie iso-8859-2 to nie dziw że zamienia ci polskie znaki na krzaczki.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.