Z PHP nigdy nie miałem większego kontaktu więc jak można się domyśleć jestem zupełnie zielony w tych sprawach. znalazłem w sieci skrypt dodawania komentarzy, taki najprostszy. Chcę go umieścić na swojej stronce ale jest pewien problem, mianowicie: za każdym razem przy odświeżeniu strony lub przy kliknięciu w <DODAJ KOMENTARZ> skrypt dodaje albo poprzedni komentarz jeszcze raz albo dodaje pusty komentarz.
Czy ktoś może mi z tym pomóc bo ja jestem naprawdę lama jeżeli o te sprawy chodzi.
plik kom.php:
<? $DATADIR="data/"; $FORMAT="<TABLE WIDTH=100% cellspacing=0><TR BGCOLOR=#000000><TD>%imie% (%email%)</TD><TD ALIGN=RIGHT>%data%</TD></TR><TR><TD COLSPAN=2 BGCOLOR=#000000>%tekst%</TD></TR></TABLE>"; // -------------------------------------------------------- $commentID="a$commentID"; function displayComments() { return; return; $i=0; { break; $display=$FORMAT; if($email) $mailto="<A HREF="mailto:$email">$email</A>"; else $mailto="Brak e-maila"; $i++; } } function displayForm() { ?> <FORM ACTION=<?=$url?> METHOD=POST> <INPUT TYPE=HIDDEN NAME=COMMENTACTION VALUE=add> <INPUT TYPE=HIDDEN NAME=commentID VALUE="<?=$id?>"> <TABLE> <TR><TD>Nick:</TD><TD><INPUT TYPE=TEXT NAME=f_imie SIZE=35></TD> <TR><TD>Email:</TD><TD><INPUT TYPE=TEXT NAME=f_email SIZE=35></TD> <TR><TD>Treść:</TD><TD><TEXTAREA NAME=f_tresc COLS=28 ROWS=7></TEXTAREA></TD> <TR><TD></TD><TD><INPUT TYPE=SUBMIT VALUE="DODAJ KOMENTARZ"></TD></TR> </TABLE> </FORM> <? } if($COMMENTACTION=="add") { } ?>
a na stronie gdzie ma być komentarz:
<? $commentID=1; // tu musisz dla każdego tematu komentarzy pliku wpisać inną liczbę include("kom.php3"); ?> //Tam, gdzie mają się wyświetlać komentarze: <? displayComments(); ?> //Tam, gdzie ma być formularz do wpisywania komentarzy. <? displayForm(); ?>
jak ktoś może to proszę o pomoc.