Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Problem z modyfikacją danych numerów telefonów w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
p_woznica
Cytat
Witam.
Mam problem z modyfikacją danych numerów telefonów w mojej bazie z poziomu przeglądarki. W phpmyadmin nie mam problemu ale chcę żeby moi klienci mogli sobie sami modyfikować nr telefonów z poziomu php. Problem jest taki że po wyciągnięciu danych i zapisie kasują sie w bazie a nie modyfikują
Więc do rzeczy pierwsze zapytanie wyciągające telefony z bazy do modyfikacji

Kod
$query  = "SELECT * FROM telefon where Uzytkownik='user55' ";

$result = mysql_query($query,$link)
    or die("<tr><td class=inside><h5>Zapytanie nie powiodło się</h5>");

print "<tr>
    <td class=white> <h6>Wybrano telefony do edycji</h6> ";

if ($result){
while ($row = mysql_fetch_array($result)) {
$Nazwa = $row['Nazwa'];
$Praca = $row['Praca'];
$Komorka = $row['Komorka'];
$Dom = $row['Dom'];
$Uzytkownik = $row['Uzytkownik'];

$wyswietl = "<TABLE border=0 >

<TD class=motto>Imię i Nazwisko <input type=text name=Nazwa value=\"$Nazwa\" size=30>

<TD class=motto>Telefon praca <input type=text name=Praca value=\"$Praca\" size=30>

<TD class=motto>Telefon komórkowy <input type=text name=Komorka value=\"$Komorka\" size=30>

<TD class=motto>Telefon domowy <input type=text name=Dom value=\"$Dom\" size=30>
<TD class=motto>Użytkownik <input type=text name=Uzytkownik value=\"$Uzytkownik\" size=30><BR></TD>

";

echo "<a href='index.php?id=zmodyfikowano_user55'>zapisz $wyswietl</a>";
}
}

else { echo "<tr><td class=inside><h5>Nie udało się wybrać danych do modyfikacji</h5>";}

mysql_close();
?>

Cytat
teraz kod modyfikujący

Kod
$query  = "UPDATE `telefon` SET Nazwa = \"$Nazwa\",Praca = \"$Praca\",Komorka = \"$Komorka\",Dom = \"$Dom\"  WHERE uzytkownik='user55' ";

if  (!mysql_query($query, $link))
print " Nie udało się  zaktualizować telefonów z tabeli.
       Numer błędu: ".mysql_ernno()." Opis błędu:".mysql_error();

else
print "<tr>
    <td class=inside><h4>Poprawionych zostało: ".mysql_affected_rows($link)."  rekordów!</h4>";

mysql_close();
?>

Cytat
Oczywiście już nie pisałem kodu łączenia się z bazą, czy jest tu ktoś co może mi podesłać jakąś cenna wskazówkę?
Adyk
zamiast oznaczen \"$dom\" przy update, wpisz '$dom'
Kiwii
Hej, mam podobny problem nie modyfikuje mi danych w tabeli mysql. Wyświetla komunikat,że dane zmodyfikowane a w bazie się nie zmieniły.
Mój kod do modyfikacji:

Kod
$sql = "UPDATE $table_name
         SET
         name='$name',
         haslo='$haslo',
         email='$email'
         WHERE id='$id'
         ";

Czy ktoś mógłby mi pomóc?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.