Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php/sql]od czego zacząć/prosze o pomoc
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
kozioł
Witam ,

jestem w kropce , od tygodnia studiuję ksiązkę" PHP5,APACHE i MySQL od podstaw"

jeste dość gruba :-) , pisze juz pierwsze skrypty , lecz to dopiero raczkowanie.Nie miałem styczności z HTML-em wcześniej a niz PHP .Choć jestem informatykiem nie była to moja specjalizacja. No i ostatnio dostałem zadanie od szefów. Jako że od dłuższego czasu zajmuje sie bazami danych w pracy(ACCESS) ,to szefowie wymyślili że mam zrobic taka aplikacje do której użytkownik będzie się logował , po zalogowaniu zobaczy tylko swoje bazy danych które ja wcześniej udostepnie na serwerze i będzie je mógł pobrać.

Mam ok 60 użytkowników podzielonych na 30 grup.

i tu moje pytanie.

Jak nalepiej zaprojektować taką aplikacje w PHP , oczywiście w połączeniu z SQL-em ?.

Czy można zrobić tak aby po zalogowaniu z odpowiednim loginem na stronie pawiały się bazy przeznaczone dla danego użytkownika a inne były pomijane?. Oraz jak zrobić formularze w PHP aby były np kolorowe a nie czarnobiałe ale to juz kosmetyka.

To na początek , chcę zacząć i prooszę Was o wskazówki , oczywiście książkę studiuję dalej. Niechcę za bardzo sciągać na ślepo skryptów których nie będę rozumiał.

cierpliwości mi nie brakuje , ale nie wiem jak z moimi szefami :-)

pozdrawiam

Krzysztof
conip
może tak?

dodać nową tabele do danej bazy która by określała jaki użytkownik ma prawo wglądu?

albo oddzielną bazę danych użytkowników, w której by były informacje do jakich baz danych ma on dostęp?

ale to oczywiście tylko gdybanie moje winksmiley.jpg

pozdrawiam
uli
Cóż, jeśli to ma być na php + mysql to chyba tak (osobiście bym polecał przy tego typu problemie vb + dot.net):

1 tabela - uprawnienia grup,
2 tabela - przypisanie userów do grup
następne tabele - właściwe informacje.

Ciężko napisać o czym, czego nawet zarysów nie widać. Powinieneś choć opisać strukturę i założenia projektu, bo w tej chwili to trochę wróżenie z fusów smile.gif

Pozdrawiam,
Ulek
kozioł
Więc ma być tak:

1)Strona powitalna i link

np. kliknij aby przejść do strony z bazymi danych

2) po zalogowaniu uzytkownik widzi bazy danych przeznaczonych tylko dla niego(weryfikacja np. po loginie)

po kliknięciu na link ,baza powinna otworzyć sie w formularzu np. jeden wiersz z możliwością przewijania do nastepnych , oraz z mozliwością dopisania jednej kolumny,(ta kolumna będzie tylko służyła do raportowania użytkownik bedzie musiał ją wypełnić , lub wybrać odpowiednie dane z pola rozwijalnego)

przy formularzu powinien byc link z możliwościa pobrania bazy(ekportu) do pliku.

to wszystko ,albo aż tyle.

Wszystkie Bazy będą w SQL-u , zasilał je będę z ACCESSA.

jeszcze raz dzięki za wskazówki
maryaan
nie rozumiem dwoch rzeczy:
1. Co to za firma ze daje do realizacji relatywnie skomplikowany projekt komus kto nie odroznia html od php :] tongue.gif
2. Po co te kilkadziesiat baz danych skoro w kazdej ma byc jedna tabela? Nie lepiej zrobic jedna baze w ktorej bedzie te np 50 tabel uzytkownikow + jedna tabela z lista uzytkownikow + tabela z uprawnieniami (chyba ze kazdy uzytkownik "obsluguje" tylko jedna tabele to tabela uprawnien jest nawet niepotrzebna)
kozioł
:-)

wiem czym sie różni PHP od HTML-a ,

jednak nigdy stron nie robiłem , i o ile samą statyczną stronę mozna zrobić w jakimś gotowym programie

(strona nie musi mieć wodotrysków , ma być skuteczna) , to do zrobienia dynamicznej strony musze uzyć PHP.

Oczywiście że baza będzie jedna lub dwie w której będą wszysatkie tabele

A co to za frima? , no cóz takie głupie czasy , albo powiesz że nie zrobisz bo nie umiesz i dalej to nie wiadomo co z pracą , albo odpiwesz że postarasz się zrobić , .

Jest taki głupie przekonanie że jak ktoś jest informatykiem to musi umieć pisać we wszystkich programach.

Załóżmy że sprzedaję serki topione.

w Polsce mam 60 przedstawicieli.

Każdy z nich ma dostawać namiary na sklepy spożywcze z adresami do których będzie dzwonił z ofertą.

najpierw postarm się zrobić stronę z logowaniem użytkowników. Potem będę kombinował jak po zalogowaniu zrobić aby dany przedstawiciel widział tylko swoje tabele.

a potem jak po klinięciu na te tabele wyświetlić w formularzu zmodyfikować ostatni wiersz i móc pobrac na dysk.
Wykrywacz
No ale w czym nadal leży problem.
Odpowiedź jest prosta, 1 tabela z userami , 2 z uprawnieniami.

Co do polityki firmy i twojej, to wydaje mi się że to w najlepszym wypadku temat na hydepark.

Jeżeli chcesz głębszej pomocy opisz dogłębniej problem.
Np. czy uprawnienia planujesz rozbijać na tabele, czy upranienia mają się przeplatać (czyli user jeden ma dostęp powiedzmy do 2 rekordów i rekordu swojego kolegi a tamten tak samo).

Btw. 1 rzeczą jaką bym zrobił to przesiadka z mdb na mysql'a
kozioł
ma pytanie co do grafiki ,

czy mogę zrobić sobie szblon np w Joomla ,

a potem umieścic w nim kod PHP?
Wykrywacz
Ale chodzi ci o CSS? Bo joomla jest napisana w php. Więc ja niewiem co ty chcesz do joomli jeszcze dopisać.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.