mam 2 drobne pytania, zaczne od pierwszego:
1.w jaki sposob (prosty..) mozna wywolac funkcje php na 'klikniecie' na przycisk?
przedstawie ponizej troche prostego kodu:
<?php ?>
teraz bym chciala aby gdy uzytkownik kilknie przycisk 'dodaj' , wywolala sie odpowiednia fkcja napisana przeze mnie w php.
probowalam to rozwiazac w taki sposob:
<?php $dodaj_wiecej=$_POST['dodaj_wiecej']; if ($dodaj_wiecej) // lub $dodaj_wiecej==true { moja_funkcja(); } function moja_funkcja(){ cos robi } ?>
w zaden sposob mi to jednak nie dziala..
czy ktos z Was moze wie jak z tym sobie poradzic?
druga sprawa, pewnie dosc trywialna ale wkurzajaca..
strona ta przy wyswietleniu pokazuje prosty formularz do wprowadzania danych, wyglada to mniej wiecej tak:
<?php function formularz() { i tutaj definiuje sobie odpowiednie pola itd } ?>
wracajac do pierwszej sytuacji gdy uzytkownik klika na przycisk 'dodaj_wiecej' (tam gdzie ma sie ta moja nieszczesna funkcja uruchamiac) chcialabym by nie pokazywal sie ten pierwotny formularz.. bo gdy uzytkownik kliknie na dodaj_wiecej ma sie pokazac (napisany w moja_funkcja) inny formularz... a pierwotnego ma nie byc..
czyli mniej wiecej cos takiego:
<?php function formularz() { i tutaj definiuje sobie odpowiednie pola itd } formularz(); //teraz uzytkownik wypelnia pierwszy formularz $dodaj_wiecej=$_POST['dodaj_wiecej']; if ($dodaj_wiecej) // lub $dodaj_wiecej==true { moja_funkcja(); } function moja_funkcja(){ cos robi // czyli po kliknieciu na dodaj_wiecej uzytkownik widzi formularz zdefiniowany w moja_funkcja(), zas pierwotny, zdefiniowany w fkcji formularz() jest dla niego nie widoczny.. } ?>
tzn to ma sie dziac na jednej stronie 'test.php', nie chce tworzyc zadnych linkow dodatkowych. mam nadz ze w miare jasno opisalam o co mi chodzi..
z gory dzieki za sugestie:)
pzdr!