Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] Problem z za dużym plikiem do importu
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
skromna85
Witam. spotkałam się z problemem natury technicznej... mam 120 s na wykonanie operacji, muszę zaimportować ceny w pewnej hurtowni... koło 8000-10000 linijek pliku z importem cen. Wszystko już działa tylko po przejściu koło 2000-2500 linijek skrypt się wywala... i dostaję błąd przekroczenia czasu na wykonanie skryptu [max 120s]

Idzie to jakoś obejść?
Kicok
1. set_time_limit" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual

albo

2. microtime" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual - za każdym przejściem pętli sprawdzasz jak długo wykonuje się już skrypt PHP. Jeśli dojdzie do 100 sekund to przy pomocy funkcji header() wywołujesz go ponownie, ale do adresu URL dodajesz zmienną określającą numer znaku, od której skrypt ma zacząć. Np jeśli w ciągu 100 sekund uda ci się przerobić 3456 linijek, to:
- zatrzymujesz pętlę
- odczytujesz pozycję kursora w pliku (ftell" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
- wstawiasz ją do URL skryptu i wysyłasz nagłówek funkcją header" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
- na początku skryptu sprawdzasz, czy podano np. $_GET['zacznij_od'], jeśli tak to przesuwasz kursor w pliku do tego miejsca (fseek" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual)
- kontynuujesz odczytywanie danych z pliku
rojmarek
Cytat(skromna85 @ 4.04.2007, 10:12:40 ) *
Witam. spotkałam się z problemem natury technicznej... mam 120 s na wykonanie operacji, muszę zaimportować ceny w pewnej hurtowni... koło 8000-10000 linijek pliku z importem cen. Wszystko już działa tylko po przejściu koło 2000-2500 linijek skrypt się wywala... i dostaję błąd przekroczenia czasu na wykonanie skryptu [max 120s]

Idzie to jakoś obejść?

plik zapisany jest lokalnie czy zdalnie? może za długo przetwarzasz dane w pewnym miejscu...?
Łukasz O.
jest jeszcze jedno proste wyjście - można plik podzielić na kilka mniejszych i importować pojedynczo jeden za drugim

PS. witam znajomą tongue.gif
skromna85
Właśnie podział pliku odpada koleś chce zautomatyzować cały proces... pokombinuje z pierwszymi wskazówkami biggrin.gif

PS. witam kolegę z uczelni:)
Amorph
to zrob upload, potem podziel plik na mniejsze i dopiero je importuj smile.gif
skromna85
dobra udało sie chwilo przekonać klienta do dzielenia plików już podczas ich tworzenia smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.