Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php] pliki tekstowe
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
dr4g0n79
Witam ponownie troche sie rozszalalem z tymi postami ale wchodze w swiat programowania. jeszcze jedna sprawa mianowicie sytuacja jest taka:

mam skrypt a wlasciwie stronę w którym mam nastepujace przykladowe liniki:

www.adres.pl/plik1.txt
www.adres.pl/plik2.txt
www.adres.pl/plik3.txt

pliki tekstowe mam na serwerze i teraz chce otworzyc te pliki w sposob cywilizowany. Bo on mi sie otwiera ale w przegladarce jako plik tekstowy bez zadnego formatowania itp. a nie o to mi chodzi
kossa
a co masz w tych plikach?

jeli kod html to zmień rozszerzenie na .html a jeśli php to na .php smile.gif

Łukasz
dr4g0n79
nie mam tam ani htmla ani php tylko zwykly tekst i chce zeby on mi sie w strone wkomponowal a nie wyswietlil na bialym tle i bez formatowania.
dzieki za pomoc
Crop
Jeśli masz sam tekst i chcesz mu dodać trochę estetyki to możesz zrobić sobie styl i ładować każdy plik *.txt za pomocą PHP.
dr4g0n79
czy moge prosic o wiecej szczegółów
BiRetis
No koledze Crop chyba chodzi o zrobienie sobie stylu zapisanego w pliku CSS, powiedzmy niech on tam sie nazywa "klasa" smile.gif.

a następnie robisz coś takiego:
  1. <div class="klasa">tu wczytany plik *.txt</div>

:roll2: Oczywiście sposóbów zrobienia jakiegoś efektu z plikem txt jest wiele. Np. możesz robić plik po liniach lub wyrazach i kolorować go dowolnie na tej samej zasadzie jak powyżej :]... pgrubiać itp.... Oczywiście to co zrobisz z tekstem już zależy tylko od twojej fantazji :]

P.S. Możesz również używać znaczników span zamiast Div, do formatowania gołego tekstu częściej się go używa. Bynajmniej ja się często z tym spotykam...
Crop
tworzysz sobie plik np. styl.css i wklepujesz w niego:
  1. body{
  2. background:#515151; <--kolot t&#322;a
  3. margin:0px;
  4. padding:0px;
  5. font-family:Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif;
  6. }
  7. .txt{
  8. color:#ffffff; <-- kolor tekstu
  9. padding:7px;
  10. font-size:12px;
  11. }

Teraz tworzysz plik np. txt.php
  1. </html>
  2. <head>
  3. <title>pliki TXT</title>
  4. </head>
  5. <body>
  6. <div class="txt">
  7. <?php
  8. include "$_GET['plik'].txt";
  9. ?>
  10. </div>
  11. </body>
  12. </html>

I teraz jak wpiszesz
txt.php?plik=google
to wczyta ci plik google.txt

/Spoznilem sie 4 min.
fudde
Cytat(dr4g0n79 @ 5.04.2007, 21:57:14 ) *
Bo on mi sie otwiera ale w przegladarce jako plik tekstowy bez zadnego formatowania itp. a nie o to mi chodzi

Obawiam się, że kolega w ogóle nie zapoznał się z funkcjami fopen, fwirte, fclose etc.
Dlatego jedyne co mogę poradzić to Manual

Pozdrawiam winksmiley.jpg
dr4g0n79
tak sie skalda ze wallkuje te funkcje juz od tygodnia i manual nie pomoze jak juz umysl nieprzyjmuje.
strife
Cytat(dr4g0n79 @ 5.04.2007, 22:37:41 ) *
tak sie skalda ze wallkuje te funkcje juz od tygodnia i manual nie pomoze jak juz umysl nieprzyjmuje.

Pokaż kod, powiedz jakie błędy Ci się wyświetlają, pomożemy.
dr4g0n79
  1. <head>
  2. <meta http-equiv="Content-Language" content="pl">
  3. </head>
  4.  
  5. <?php
  6.  
  7. $katalog = "art";
  8. $kat = opendir($katalog);
  9.  
  10. while ($plik = readdir($kat)){
  11. $rozszerzenie=substr($plik, strrpos($plik,'.'));
  12. if ($rozszerzenie==".txt"){
  13. $baza["$katalog/$plik"]= date("j-m-Y H:i", filemtime($katalog."/".$plik));
  14. }
  15. }
  16.  
  17. closedir($kat);
  18.  
  19. if ($baza<>null){
  20. arsort($baza);
  21. $licznik=0;
  22. while (list($nazwa,$data)=each($baza))
  23. {
  24. $licznik++;
  25. $linia=0;
  26. $nius=file($nazwa);
  27. $dane=file($nazwa); 
  28. $end=count($dane);
  29. $wywalam=array_pop($nius);
  30. foreach($nius as $wartosc)
  31. {
  32.  if ($linia==0)
  33. echo "<table border=0 cellpadding=0 cellspacing=0 width=400><tr><td valign=top bgcolor=#FFFF00><font face=Verdana size=2><b>" .$wartosc. "</b></font><font face=Verdana size=1></font></td></tr>";
  34. else
  35. $linia++;
  36. }
  37. echo "</table>";
  38. echo "<table cellpadding=0 cellspacing=0 width=400><tr><td width=400 height=3 colspan=2></td></tr>
  39. <tr bgcolor=#FFFH00>
  40. <td width=426><font face=Verdana size=1><b>Autor: </b><a href=mailto:marek207a@o2.pl?subject=strona> $wywalam</a></font></td>
  41. <td height=1 width=429 align=right><font face=Verdana size=1><b>Data dodania: </b>".$data."</font></td>
  42. </tr>
  43. </table>
  44. <br>";
  45. }
  46.  }
  47. else
  48. echo "Nie ma zadnych wiadomosci";
  49. ?>

Probuje tu zrobic skracanie newsa juz sobie wymyslilem ze wczytam tylko pierwsza i druga linie plikow a reszte pociagne z plikow tekstowych po kliknieciu na link (metody moje sa moze archaiczne ale niestety ucze sie) stad moje pytania ale pewnie jest jakis lepszy sposob aby to zrobic. Help me!!!

probuje to skracanie zrobic za pomoca znacznikow w plikach txt plik tekstowy skrocony wyglada tak:

Tytuł: tytul news
<a href="http://adres/test/pelne/caly.txt">wiecej</a>
Skrót: skrocona tresc news
Autor: redaktor

i w nim daje link do calego pliku ale ten plik nie wyswietla mi sie w stronie aktualnej tylko przechodzi mi na nowa strone i przegladarka go otwiera
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.