Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przechowywanie danych na serwerze.
Forum PHP.pl > Forum > PHP
starach
Od razu przepraszam za tytuł tego tematu nie wiem jak go nazwać. tongue.gif

Przechowuję konfigurację strony w bazie danych.
Chciałbym żeby była ona pobierana raz dla wszystkich sesji.
Wyjaśniam na przykładzie;
User1 User2 i strona
User1 wchodzi na stronę konfiguracją jest pobierana i strona zostaje wyświetlona.
User2 wchodzi na stronę i nie ma potrzeby pobierać konfiguracji bo jest ona już pobrana i gotowa do wykorzystania. Gdzie przechowywać konfigurację po pobraniu z bazy,
żeby nie zachodziła potrzeba pobierania jej za każdym razem kiedy użytkownik wejdzie na stronę?
wert1
ale user1 i user 2 wchodzą z tego samego pc ?
nie miem o co chodzi
starach
Jakby wychodzili z tych samych to by wystarczyło zastosować tablicę $_SESSION ... problem w tym właśnie że nie wychodzą z tych samych komputerów z tej samej domeny i NIE z tych samych adresów IP.
sf
php jest językiem, który nie pozwala stosować takich wspólnych "kontenerów", tzn. chyba jest jakieś rozszeżenie w PECL do tego, ale nie wnikałem głebiej

Twój problem rozwiązuje się poprzez tworzenie plików cache.. tworzysz plik php, który zawiera konfigurację z bazy danych, jeśli plik nie istnieje to go tworzy.. ustawiasz odswieżanie na rządanie lub na jakiś określony czas
starach
Ok w takim razie co lepiej pobierać z bazy danych zawartość jednej tabeli około 45 rekordów czy czytać to z pliku zakładając że serwer baz danych i serwer www znajdują się na oddzielnych maszynach.
edit>
@Hacker: Bo łatwiej jest edytować wpisy w bazie ?
Thaal
aczkolwiek należałoby się zastanowić czy w konkretnej sytuacji tworzenie pliku cache ma sens - np. czas oczekiwania na odpowiedź serwera SQL i includowanie pliku konfiguracyjnego może być porównywalny, natomiast SQL zapewnia większą elastyczność.

edit:
Cytat
Ok w takim razie co lepiej pobierać z bazy danych zawartość jednej tabeli około 45 rekordów czy czytać to z pliku zakładając że serwer baz danych i serwer www znajdują się na oddzielnych maszynach.

zbadaj co będzie szybciej działać...
starach
Chwila moment.
Moja strona ma plik konfiguracyjny.
Ma on ponad 50 linijek i nie wykonuje żadnych funkcji tylko definiuje stałe.
Jest to właściwie nie plik konfiguracyjny samej strony ale silnika generującego stronę. Natomiast konfiguracja strony jest bazie danych.
Nie mogę w tym momencie przeprowadzić testów w środowisku na którym to będzie ganiać bo nie mam jeszcze fizycznie sprzętu na którym to będzie działać. Dlatego piszę na forum z prośbą o poradę. Co będzie szybsze, lub co powinno być szybsze. Cache w plikach czy pobieranie z bazy danych za każdym razem.
szagi3891
Zakładasz od razu że strona będzie się muliła na samym początku i chcesz ją przed napisaniem optymalizować. Co prawda optymalizacja jest bardzo ważna i powinno się dążyć do jak najbardziej przejrzystego i szybkiego kodu lecz to może przynieść mniej porzydku niż korzyści. Nie masz żadnej gwarancji że jeśli zastosujesz rozwiązanie na pliczkach to rzeczywiście ono będzie skuteczniejsze i szybsze. Może się zdarzyć że zapchasz sobie katalog wielką ilością plików i przyniesie to mierne korzyści w przypadku gdy baza danych będzie na taką sytuację przygotowana. Moim zdaniem powinieneś napisać to z zastosowaniem bazy danych zgodnie z zasadami sztuki a następnie optymalizować jeśli się okaże że strona krytycznie wolno działa.
starach
Dobra to już nie będę zakładał osobnego tematu tylko walnę tutaj pytanie odnośnie liczby zapytań do bazy danych.
Jaka powinna być maksymalna ilość zapytań do bazy podczas jednego wywołania strony ? Wiem wiem zaraz mnie zaczniecie pewnie besztać że to zależy od obciążenia i od sprzętu na którym stoi strona.
Jednak widziałem jakiegoś CMS'a który miał wyświetlone statystyki na stronie i w nich była szokująca ilość zapytań '35' przy czym strona ładowała się dosyć szybko inną sprawą jest to że strona której służył owy CMS była o dosyć niszowej tematyce i raczej nie miała dużej ilość użytkownik na raz przeglądającej stronę. Więc jaka jest powiedzmy granica ilości zapytań, lub kiedy tworzycie stronę to zazwyczaj w jakiej ilości zapytań się mieścicie ?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.