Prosiłbym bardzo o pomoc w kwestii funkcji gdyż męcze sie z tym juz od dobrych paru dni i niestety nie mogę znaleźć rozwiązania. zacząłem przerabiać moja dotychczasową strone na skrypty z funkcjami, no i niestety formularz który prędzej gdy cały kod strony znajdował się w jednym pliku działał prawidłowo gdy przekształciłem to na funkcje niestety nie działa.
Dotychczas kod strony wyglądał następująco:
<?php $category = $db->query("SELECT* FROM category"); if(!$category) { } ?> <form action="add.php" method="post"> <table width="550" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tr> <td width="300"><label for="category">Wybierz kategorie: </label></td> <td><select name="c_id" size="1" id="category"> <option selected value="" >Wybierz kategorie</option> <option value="">---------</option> <?php while ($wynik=$category->fetch_assoc()) { $c_id = $wynik['id']; } ?> </select> . . . //ciag dalszy formularza .
W takiej wersji wszystko ładnie sie wyświetlało. Kategorie były pobierane z bazy danych i umieszczane w formularzu w polu<select>.
Natomiast gdy przekształciłem to na funkcje to już w polu <select> nie wyświetlają się żadne kategorie.
Funkcja pobierająca kategorie z bazy danych znajdująca sie w pliku function_question.php:
<?php function take_category() { $db = connect_db(); $question = "SELECT* FROM category"; $category = $db ->query($question); if (!$category) return false; $quantity = $category -> num_rows; if(!quantity ==0) return false; $result = $category->fetch_assoc(); $result = true; } ?>
To ona odpowiada za pobranie danych z bazy
Funkcja która wysietla formularz kategori znajduje sie w pliku function_display.php:
function form_add_pro($result) { ?> <form action="add.php" method="post"> <table width="550" border="0" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tr> <td width="300"><label for="category">Wybierz kategorie: </label></td> <td><select name="c_id" size="1" id="category"> <option selected value="" >Wybierz kategorie</option> <option value="">---------</option> <?php while ($wynik=$result) { $c_id = $wynik['id']; } ?> </select> . . .//tu jest reszta formularza . . . <?php } ?>
Plik wyswietlajacy formularz i cala reszte:
<?php require_once('all_function.php'); //tusa przylaczone wszystkie pliki z funkcjami $db = connect_db(); create_top_page('Dodawanie nowych zeczy do kategori'); create_title_page('Dodaj nowy produkt'); take_category(); form_add_pro($result); list_page(); create_pit_page(); ?>
formularz cały się wyświetla tylko nie ma żadnej kategorii po rozwinięciu pola select.
O to mój cały problem bardzo bym prosił o pomoc w rozwiązaniu mojego problemu z góry dziekuje za każde wskazówki i pozdrawiam.