Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: skrypt księżyca !!!
Forum PHP.pl > Forum > Gotowe rozwiązania
younes
Witam !

Jestem poczatkujący w php, próbowałem stworzyc skrypt ktory bedzie pokazywał ile dni zostalo jeszcze do pełni księżyca,
powiedzmy dzis jest 23.10 pełnia bedzie 09.11 wiec ma sie wyswietlic ze do pelni zostało 17 dni, jak bedzie 09.11 to ma sie pokazac dzis jest pelnia, ja zrobilem cos takiego i powiedzcie czy ok, narazie dziala ale nie wiem czy jak bedzie 09.11 to sie wyswietli tekst dzis jest pelnia,
[php:1:83fd84ac42]<?php
$a=date("j");
$b=date("n");

if (($a<=9) and ($b==10)) {
$z=10-$a; }

if (($a>=11) and ($b==10)) {
$z=40-$a; }

if (($a<=8) and ($b==11)) {
$z=9-$a; }

if (($a>=10) and ($b==11)) {
$z=38-$a; }

if (($a==10) and ($b==10) || ($a==9) and ($b==11) || ($a==8) and ($b==12)) {

$msg = "Dzisiaj jest pełnia księżyca"; }

else {

$msg = "Pełnia będzie za $z dni"; }

echo $msg;
?>[/php:1:83fd84ac42]

w pazdzierniku pelnia byla 10, w listopadzie bedzie 9, a w grudniu 8, narzie zrobilem dla 3 miesiecy.

Z góry dzieki za pomoc
Pozdrawiam
scanner
Niniejszym chciałbym pogratulować czytelności kodu. Na takie nazywanie zmiennych nie może sobie pozwolić zawodowiec a co dopiero początkujący.

Odnośnie tematu zaś: Polecam zaznajomienie sie z funkcjami daty i czasu - tam są również informacje jak obliczać różnicę między datami, ilość dni od daty do daty i inne takie. Akurat Twój problem da się zapisac chyba w dwu czy trzech linijkach. Może znajdę chwilkę i za moment pokażę.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.