Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zapytanie SQL
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
simon111
Witam
Mam taki problem. Za pomocą jednego przycisku "submit" chciałbym wysłać dwa różne rekordy do dwóch różnych tabel. Niestety bez skutku. Mam taki kod:
<code>
if($rodzaj and $data and $lpp_n and $id_drukarki and $nazwa and $ilosc and $lpw_c ) {

// tutaj łączę się z bazą danych ;p

// no a tutaj dodaję rekord do bazy
$ins = @mysql_query("INSERT INTO przeglad_naprawa SET rodzaj='$rodzaj', data='$data',
lpp_n='$lpp_n', id_drukarki='$id_drukarki'");

$ins = @mysql_query("INSERT INTO wykonana_czynnosc SET nazwa='$nazwa', ilosc='$ilosc', lpw_c='lpw_c', lpp_n='$lpp_n', id_drukarki='$id_drukarki'");
</code>

Podczas wykonywania tego skryptu ciągle zostaje dodany pierwszy rekord, a drugi nie. Czy istnieje jakieś zapytanie w SQL, które dodawałoby dwa różne rekordy do dwóch różnych tabel. Bardzo proszę o pomoc w tej kwestii i z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam Simon.
TomASS
Zrób tak:
  1. <?php
  2. if($rodzaj and $data and $lpp_n and $id_drukarki and $nazwa and $ilosc and $lpw_c ) {
  3.  
  4. // tutaj łączę się z bazą danych ;p
  5.  
  6. // no a tutaj dodaję rekord do bazy
  7. $query = "INSERT INTO przeglad_naprawa SET rodzaj='$rodzaj', data='$data',
  8. lpp_n='$lpp_n', id_drukarki='$id_drukarki'";
  9. $ins = mysql_query($query);
  10. echo mysql_error().'<br />';
  11. echo $query.'<br />';
  12.  
  13. $query = "INSERT INTO wykonana_czynnosc SET nazwa='$nazwa', ilosc='$ilosc', lpw_c='lpw_c', lpp_n='$lpp_n', id_drukarki='$id_drukarki'";
  14. $ins = mysql_query($query);
  15. echo mysql_error().'<br />';
  16. echo $query;
  17. ?>

I zobacz co Ci się wyświetli.

Cytat
Czy istnieje jakieś zapytanie w SQL, które dodawałoby dwa różne rekordy do dwóch różnych tabel.

Wydaje mi się, że nie istnieje. Chyba, że zrobisz procedurę - wtedy jednym zapytaniem ją wywołasz a ona z kolei wykona dwa zapytania. Ale zdecydowanie prościej jest wykonać tak jak napisałeś - tylko sprawdź czy te zapytania na pewno się wykonują.
simon111
Osz kurcze, no teraz wymiata, aż miło patrzeć smile.gif.
Wielkie dzięki za pomoc, bo sam nie doszedłbym do tego za nic w świecie.
Jeszcze raz wielkie dzięki TomASS (już drugi raz wybawiasz mnie z oprechy ;p).
kwiateusz
Zapoznaj się z: Temat: Tematyka i zasady panujace na forum Przedszkole

A następnie wyślij mi lub innemu moderatorowi link do tematu oraz poprawny tag.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.