Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] przechowywanie obrazków w bazie
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
KCG
Macie jakieś pomysły na przechowywanie linków do obrazków w bazie? Zrobiłem sobię prostą stronkę, na której wrzucam fotki rzeczy wystawionych na allegro. Aktualnie przy dodawaniu zapisuję fotki na serwerze, a linki wpisuję do bazy po przecinku, później funkcja explode() itd. Tylko teraz się zastanawiam, czy jest jakiś lepszy sposób, żeby łatwiej byłoby sobie obmyślić, jak edytować ogłoszenia, dodawać i usuwać zdjęcia. smile.gif

Dzięki i pozdrawiam winksmiley.jpg
Darti
Ja zazwyczaj (zawsze) stosuję osobny rekord dla osobnego zdjęcia i zapisuję większość parametrów obrazka do bazy. Wydaje mi się że odwołanie do bazy jest szybsze niż odwołanie do systemu plików i sprawdzanie parametrów obrazka za pomocą np getimagesize, filesize itp
KCG
Darti, ale to raczej nie pomaga mi rozwiązać problemu, bo i tak bym musiał mieć odwołania po prostu do innych tabel->rekordów, czyli wyszło by mi na to samo. W każdym razie dzięki smile.gif
Darti
To może pobawić się nazwami obrazków? np dla aukcji nr 1234 pierwszy obrazek : 1234_1.jpg, drugi : 1234_2.jpg itd
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.