Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Blokada odsyłacza
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Gladiatus
sad.gif Witam. Mam prośbę. Mógł by mi ktoś powiedzieć jak zrobić blokadę odsyłacza tak, aby z każdego komputera można było kliknąć na niego tylko raz na godzine?? tzn. jeżeli ja ze swojego klikne to żeby sąsiad już nie mógł przez godzine. Jak to zrobić? Proszę o pomoc.
artur81
tak na sztbko przyszło mi do głowy żebyś zapisywał do bazy lub pliku godzinę kliknięcia i później na stronie wyświetlał w zależności od tego czy mineła godzina napis lub link

pseudokod
  1. <?php
  2. if (teraz > godzina_z_bazy + 60 minut) {
  3. echo '<a href="strona.html">możesz kliknąć</a>';
  4.  } else {
  5.  echo 'nie możesz kliknąć';
  6. }
  7. ?>

Minusem takiego rozwiązania jest to że jeśli sąsiad wejdzie na stronę podczas gdy nie minęła jeszcze godzina i będzie na niej siedział bez odświeżania strony to po upływie godziny nadal nie będzie mógł kliknąć, chyba że odświeży stronę.

Innym rozwiązaniem może być np coś takiego że podobną kontrole jak wyżej dajesz dopiero w pliku na który wskazuje link. Wtedy na stronie link masz zawsze aktywny, a dopiero po jego kliknięciu sąsiad czy ktokolwiek inny dowie się czy godzina minęła czy nie.

Trzecim rozwiazaniemm chyba najlepszym będzie napisanie funckji js komunikującej się z serwerem co minutę i sprawdzającej czy godzina już mineła, jeśli mineła podmienia tekst na stronie na link.

To tyle z mojej strony, wybierz co lepsze tongue.gif
Gladiatus
Rozumiem... a jak zapisać tą godzine do pliku? (ja poczatkujący jestem) Myśle że w moim przypadku to to 2 wyjście mi pasuje ;]
kwiateusz
http://www.kess.snug.pl/?sid=10&pid=19 1 wynik w google po wpisaniu zapis do pliku php tak trudno poszukać?
misiek172
jeśli chodzi o JS to możęsz użyć setinterval który będzie wykonywał daną funkcje X co dany czas .

Funkcja X będzie sprawdzać czas i odpowiednio blokować lub nie blokować link. Możesz równierz ją połączyć z AJAXem.

Jedynym minusem urzycia JS jest to, iż ktoś może wyłonczyć obsługe js i już nie będzie blokować... także chyba najlepsze będzie użycie JS i PHP,

gdy JS będzie włączone to będzie sie blokowaniem zajmować JS, natomiast gdy będzie wyłączone, to poprostu PHP nie wyświetli linku
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.