no_face
12.05.2007, 13:45:58
Witajcie, chcialbym sie zapytac o idee stworzenia na samych cookie oznaczenia na forum postow/tematow nieprzeczytanych/przeczytanych.
tommy4
12.05.2007, 13:53:33
ja to raczej zrobiłem w bazie danych, w tabeli gdzie są przechowywani aktualnie userzy online.
I po prostu do komorki dodaje
<id_topicu>:
i potem powstanie taki string:
<id_topicu>:<id_topicu2>:<id_topicu3>: i tak dalej
natomiast przy każdej aktualizacji topicu usuwam (str_replace) "<id_topicu>:"
no i pozniej jak sprawdzasz czy topic jest przeczytany, to:
explode i potem in_array jeśli się nie mylę.
no_face
12.05.2007, 14:01:29
Wiem, wiem

jesli chodzi o wykonanie tego w oparciu o baze to nie ma wiekszych problemow.
Robie mini-forum bez rejestracji userow, a chcialbym by w takiej sytuacji tez byla mozliwosc oznaczenia postow. Chce to wykonac na cooki, ale jak jedno pasuje to drugie ucieka. Jesli nie znajde tutaj jakies podpowiedzi to pojde na kompromis.
tommy4
12.05.2007, 14:08:52
No to na cookie tak samo.
Tworzysz cookie i wartość zmieniasz po przeczytaniu tematu lub dodaniu posta.
No i oczywiscie mozesz jeszcze dac ostatnia wizyte w oddzielnym cookie, dzieki czemu nie bedzie ci sie pierwsze cookie robic takie dlugie.
tzn. mozesz sobie zrobic np. liste userow on-line, ktora trzyma 5 minut, po usunieciu z tabeli online update'ujesz cookie z ostatnia wizyta i zerujesz cookie z przeczytanymi tematami.
no_face
12.05.2007, 14:41:24
Mysle, ze wspolnymi silami udalo nam sie dojsc do rozwiazania. Jak wszystko zaimplementuje i cos nie wyjdzie to sie odezwe, a tak dzieki za krotka burze mozgow.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.