Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php]Skrypt do generowania wykresu, grafu - generowanie grafiki
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
makos
Witam! Jestem początkujący użytkownik PHP, nawet bardzo początkujący. Nie ukrywam że potrzebuje profesjonalnej pomocy. Myśle że to forum mi pomoże smile.gif nawet najmniejsza informacja to dla mnie skarb.

O co chodzi?

Muszę wykonać skrypt PHP generujący grafikę (.png, .jpg) do reprezentacji grafu przy czym cała rzecz polega na wykonaniu skryptu lub kilku skryptów spełniających następujące warunki:
• skrypt powinien być uniwersalny tzn. powinien umożliwiać wyświetlanie grafiki dla różnej liczby węzłów. Przykład na rysunku przedstawia 9 węzłów – każdy węzeł musi być zmienną jak już opisałem.
• oprócz powyższych założeń najlepiej byłoby opracować jakiś algorytm, działający na utworzonej tablicy, aby węzły ustawiał w taki sposób żeby było jak najmniej przecinających się linii np. algorytm genetyczny (ewolucyjny)

przyklad grafu: http://img341.imageshack.us/my.php?image=grafgn7.jpg

Graf ten służy do graficznego reprezentowania zależności pomiędzy występującymi węzłami S1÷S9 (przykładowa ilość węzłów – na rysunku elipsy). Strzałki oznaczają relacje międzywęzłowe np. S4 jest zależne od S1 itd. W każdym węźle oprócz nazwy (S1, S2…) jest wyświetlona wartość procentowa prawdopodobieństwa, która powinna być przypisana również jako wartość zmiennej. Przy pisaniu skryptu nie przejmować się wartością jaka ma być wyświetlona – grunt że będzie można wyświetlić jej wartość jako wartość zmiennej np. zapisaną w samym kodzie skryptu. Postać graficzna węzłów może być dowolna okrąg, elipsa, prostokąt, kwadrat itp. Im prostsza postać tym lepiej, gdyż przy większej ilości węzłów przedstawienie sieci może zaciemniać obraz.
Ważne! Obszar obrazu podzielić na tablicę prostokątną (coś w rodzaju szachownicy, macierzy), w których w środkach umieszczone będą węzły, przy czym liczba pól tablicy powinna wynosić około 5 razy więcej niż liczba węzłów S, tak aby można swobodnie umieszczać węzły. Najlepiej jakby obszar był podzielony na pixele np. pole jednej komórki tablicy 80x80 pixeli. Strzałki lub prościej linie również, żeby były odpowiednio połączone między węzłami (komórkami tej tablicy).

Za każdą pomoc stokrotne podziękowania

-------------------------
dodałem [tag] do tematu ponieważ
padły już odpowiedzi
na przyszłość pamiętaj, że dodawanie
[tag]u należy do Ciebie
~Cienki1980
Cezar708
Problem nie jest trywialny, więc najpierw musisz się nauczyć PHP.

Potem proponuję bibliotekę GD, ona Ci pomoże, ale całą obsługę będziesz musiał sam napisać
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.