Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Generowanie .xls z wykresem
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Siemion
Witam,

Generowanie plików .xls nie jest jakimś większym problemem, gdyż w sieci sporo można znaleźć na ten temat. Niestety nie bardzo mogę doszukać się jak wygenerować plik .xls z danymi na podstawie których wygenerowany zostanie wykres. Ważne, by wykres był dynamicznie generowany, a nie osadzony jako grafika, tak by zmiana w wygenerowanych danych (za pośrednictwem Excela) powodowała widoczne zmiany na nim.

Macie jakieś doświadczenia w temacie? Jakieś pomysły/sugestię jak ugryźć temat?
Z góry wielkie dzięki za poświęcony czas i chęć pomocy :-)

Pzdr
jastu
Zrobienie wykresu korzystając z biblioteki GD i przeniesienie go do arkusza ... nie korzystałem jeszcze z tego rozwiązania ale tak bym zrobił. pzdr
// wybacz, aktualizowanie danych w raporcie możliwe jest wg mnie tyko z poziomu excela
Siemion
Nie lubię tego robić, ale zacytuję sam siebie...
Cytat(Siemion @ 13.05.2007, 21:14:13 ) *
Ważne, by wykres był dynamicznie generowany, a nie osadzony jako grafika, tak by zmiana w wygenerowanych danych (za pośrednictwem Excela) powodowała widoczne zmiany na nim.
Darti
Miałem podobny problem kiedyś, zrobiłem tak:
1) Stworzyłem arkusz xls (z wykresem w środku ale w innym arkuszu chyba, nie pamiętam dokładnie)
2) zrobiłem export do htmla (razem z wszystkimi "śmieciami" MS-HTML)
3) pozmieniałem dane na "dynamiczne" z php
4) skorzystałem z Dane->Importuj dane zewnętrzne -> kwerenda sieci web

A to już całkiem blisko do odpowiedniego efektu. Zaprzęgając do tego VBA Microsyfu można zrobić nawet fajny automacik.

Pzdr
Siemion
Wynikiem musi być "kompletny" plik .xls dla klienta. Wszelkie rozwiązania pośrednie neistety odpadają na starcie.

Może coś z COM/COM+ pokombinować ? Serwer dedykowany na winodwsie więc można opszaleć trochę rolleyes.gif

no społeczność.. nic nikomu nie obiło się o uczy ? Nikt tego nie praktykował?
Ejjj - nie wierzę :-)

No dajcie jakieś wskazówki chociaż o co się zaczepić :-) Trzeci dzień się błąkam i nic nie widzę :-|
Darti
Zerknij tutaj - Steve C. Orr opisał coprawda metodę dla ASP.NET, ale to się w tym momencie nie liczy. Pierwszy punkt traktuje również o generowaniu wykresu na podstawie pobranych danych.

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.