czesc,
zrobilem system na prace dyplomowa i musze wykonac jeszcze 3 diagramy sekwencji dla 3 wybranych mechanizmow w systemie. Jest to mechanizm logowania, zapisywanie logow aplikacji, dodawanie danych do bazy danych. Znalazlem przykladowe diagramy - szczerze mowiac trudno mi to zrozumiec, jak moglbym za pomoca takich diagramow pokazac moje mechanizmy...czy ktos potrafi mnie nakierowac na to jakos...?
pozdr
no coz, sam juz troche znalazlem co pozwolilo mi na zrozumienie zasady budowania takiego diagramu:
Diagramy interakcji
Jedną z trudniejszych rzeczy przy budowie obiektowego programu jest zrozumienie zależności
w przepływie sterowania. Metody realizujące to sterowanie są rozproszone w wielu klasach, co
powoduje, że ich wzajemna zależność i interakcja są często trudne do wyobrażenia. Diagramy
interakcji służą do opisu zależności przy przesyłaniu komunikatów dla pewnej grupy obiektów.
UML wprowadza dwa rodzaje takich diagramów: diagramy sekwencji i diagramy współpracy.
Diagramy sekwencji
Diagramy sekwencji posiadają dwa wymiary: wymiar pionowy reprezentuje czas, zaś wymiar
poziomy reprezentuje różne obiekty (kolejność obiektów nie ma znaczenia). Orientację wymiarów
można zmienić: obiekty mogą być zaprezentowane w wymiarze pionowym, zaś czas w wymiarze
poziomym. Generalnie, istotna jest kolejność pewnych zdarzeń, natomiast nie jest istotna
rzeczywista miara czasu. Niekiedy (dla systemów uwarunkowanych czasowo) czas może być
przedstawiony w pewnej mierzalnej skali.
Obiekty są zaznaczane w postaci prostokątów z wpisaną wewnątrz nazwą obiektu (klasy). Od
każdego obiektu prowadzi linia reprezentująca „linię życia” obiektu. Na tych liniach
zaznacza się momenty wysłania komunikatów przez dany obiekt do innego obiektu w postaci
strzałek prowadzących od jednej linii do innej linii. Diagram taki może także pokazywać pewne
akcje zachodzące równolegle.
Obiekt może być aktywny lub nie. Jeżeli nie jest aktywny, wówczas jego linia życia jest
przedstawiona w postaci linii przerywanej; jeżeli jest aktywny, to linia życia jest wąskim, długim
prostokątem. Linia życia danego obiektu może zostać „rozszczepiona” na dwie lub więcej
linii dla zobrazowania alternatywnego zachowania się obiektu w zależności od pewnych
warunków. Istnieją dalsze propozycje
rozszerzeń tego rodzaju diagramów, m.in. o oznaczenia iteracji.