ostatnie troche czytałem o MVC . Wydaje mi się to rozwiązaniem najbardziej że tak powiem logicznym i funkcjonalnym w projektach które realizuje i dlatego chciałbym to zastosować. Poznałem dopiero co poczatki programowania obiektowego:D wiec nie miejcie do mnie pretensji za kod poniżej
Moje pytanie brzmi: Czy dobrze rozumiem pojęcie MVC, i co powiecie o tym banalnym "kodzie", chodzi mi o sam schemat
<?php class MVC { public function __construct() { } public function setModel($model) // ustawia model { $this -> model = $model; } public function setCont($cont) // ustawia kontroler { $this -> cont = $cont; } public function warning($error) { } public function initialize() // inicjuje moduly { if(file_exists(''.M_DIR.'/'.$this -> model.'.php') && file_exists(''.C_DIR.'/'.$this -> model.'/'.$this->cont.'.php') && file_exists(''.V_DIR.'/'.$this -> model.'/'.$this->cont.'.php') ) // sprawdza czy pliki istnieja { $this -> modelInit(); } else // brak plikow { $this -> warning('brakuje plikow'); } } public function modelInit() // inicjuje model { $this -> loadFile(''.M_DIR.'/'.$this -> model.'.php'); $this -> contInit(); } public function contInit() // inicjuje kontroller { $this -> loadFile(''.C_DIR.'/'.$this -> model.'/'.$this->cont.'.php'); $this -> viewInit(); } public function viewInit() // inicjuje widok { $this -> loadFile(''.V_DIR.'/'.$this -> model.'/'.$this->cont.'.php'); } public function loadFile($dir) // laduje pliki { return require_once($dir); } public function __destruct() { } } $mvc = new MVC; $mvc -> setModel($_GET['model']); $mvc -> setCont($_GET['controller']); $mvc -> initialize(); ?>
dzieki i pozdrawiam