Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [php][mysql] Śmieszny problem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Afro
mam taką funkcję w sklepie

1. <?php
  2. public function GetTotalAmount($cartId)
  3. {
  4. $query_string =
  5.  "SELECT SUM(product.price * shopping_cart.quantity) AS total_amount
  6. FROM shopping_cart INNER JOIN product
  7. ON shopping_cart.product_id = product.product_id
  8. WHERE shopping_cart.cart_id = '$cartId'";
  9. $result = $this->dbManager->DbGetOne($query_string);
  10. return $result;
  11. }
  12. ?>

funkcja zwraca calkowita sume za wlozone do koszyka produkty... Potrzebuje do tego dodac kwote 6.20 tak aby w wyniku dzialania tej funkcji otrzymac juz calkowita wartosc (powiekszona o te 6,20)... Jestem bardzo poczatkujacym więc może jest to mega banalne, ale mam z tym problem...

Z góry dzięki za podpowiedzi....
Darti
  1. <?php
  2. return $result + 6.2;
  3. ?>
Cysiaczek
Jeśli pole w bazie zawiera kwotę transakcji, to aby ją powiększyć o 6,20 musisz dodać do siebie dwie kwoty.
  1. <?php
  2. $result = $this->dbManager->DbGetOne($query_string);
  3. $result+=6.20;
  4. return $result;
  5. ?>

Pozdrawiam.
Afro
Wielkie dzięki smile.gif aż wstyd czegos takiego nie wiedziec biggrin.gif
no_face
Nie zeby cos, ale jesli 6.2 jest to kwota np kosztu przesylki, ktora byc moze bedzie ulegac zmianie, dobrym pomyslem byloby ustalenie stalej na poczatku skryptu i na tej stalej oparcie skryptu/dodania.
Darti
Cytat(no_face @ 17.05.2007, 10:21:56 ) *
Nie zeby cos, ale jesli 6.2 jest to kwota np kosztu przesylki, ktora byc moze bedzie ulegac zmianie, dobrym pomyslem byloby ustalenie stalej na poczatku skryptu i na tej stalej oparcie skryptu/dodania.

Albo jeszcze lepiej umieścić taką informację w bazie danych i mieć możliwość zmiany w panelu administracyjnym.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.