Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przekazywanie danych w funkcji
Forum PHP.pl > Forum > PHP
klozz
Postanowiłem że aby uprościć sobie robote ze skryptami to wpadłem na genialny pomysł: napisze sobie funkcje w php do zadań na mysql... Tylko jest jeden problem a mianowicie utknąłem już na początku prubując przekazać jakie kolwiek dane do zapisu :? Nie wiem jak dołączyć dane do klauzuli zapisu do mysql, normalnie robie w ten sposób:
[php:1:fdb252ee69]<?php
//wczesniej jest laczenie z baza...
$yo = "INSERT INTO tabelka VALUES ($sj, $kuc, $pic)";
?>[/php:1:fdb252ee69]
Ale kiedy walnąłem to do funkcji to mi nie działa:
[php:1:fdb252ee69]<?php
//wczesniej jest laczenie z mysql i 'skladanie' zmiennej $cius
function doInsert($table, $cius){
$yo = "INSERT INTO $table VALUES (".$cius.")";
$sql = mysql_query($yo);
return $sql;
}
?>[/php:1:fdb252ee69]
Potencjalnie powinno to działać, ale nie chce czy ktos mogłby mi z tym pomoc bo sobie rady dac nie moge i "stoje w miejscu" :cry:
rant
a jakies objawy? error jakis?

Moze daj po zapytaniu echo mysql_error(); albo if(!sql) return mysql_error();
klozz
Objawem jest to że to zapytanie w funkcji nie działa :? Nie chodzi mi o errory, tylko może jak podać dane do zapytania aby sie zapytanie INSERT nie wywaliło :? :idea:
spenalzo
[php:1:6754845e1a]<?php
function doInsert($table, $cius){
$yo = "INSERT INTO $table VALUES (".$cius.")";
$sql = mysql_query($yo) or die(mysql_error());
return $sql;
}
?>[/php:1:6754845e1a]
rant
a dlaczego nie dziala... tak po prostu nie znasz przyczyny a wiesz ze nie dziala?

mozesz dodac addslashes albo pojedyńcze ciapki zamieniac na dwa ciapki
rant
bardziej

[php:1:cec907def0]<?php
global $uchwyt_polaczenia z sql;
?>[/php:1:cec907def0]
uboottd
E nie. Nie podaje go, wiec jest brany ostatni nawiazany niezaleznie czy jest w funkcji czy nie.
klozz
Już doszedłem co się działo tongue.gif Thx za pomoc... Jak zwykle walnełem się o prostą rzecz.. A mianowicie baze miałem uszkodzona laugh.gif Thx wszyskim za pomoc.... Przynajmniej wiem że tutaj wszystcy gotowi są do pomocy :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.