Id, question, opt1, opt2, opt3, answer (prawidlowa odpowiedz, podawana podczas tworzenia quizu) useranswer ( odpowiedz podana przez osobe, która rozwiazuje quiz).
Ostatnie 2 pola są porównywane ze sobą i na ich podstawie wiemy czy odpowiedzi jest prawidłowa czy tez nie. Może jeszcze dodam, że kazde pytanie ma tylko jedną prawidłową odpowiedz.
Kod poniżej przedstawia pętle While, która wyświetla wszystkie dostępne quizy w tabeli quiz.
Chcem aby te wszystkie wartości, które wybrał użytkownik podczas rozwiązywania quizu wstawiły się do tabeli quiz w kolumne userquiz. Teraz nie wiem jak to zrobić, bo jeśli w znaczniku input jako name wstawie zamiast id inna wartości to podczas rozwiązywania quizu, z pośród wszystkich odpowiedzi pytań można zaznaczyć tylko jedna odpowiedz. Natomiast jeśli pozostanie id to nie wiem jak zapisać w zmiennych wszystkie wartości, które zaznaczył użytkownik . Może troszke zamotałem , ale tak dokladnie to wygląda.
Może ktoś ma pomysł jak to zrobić?

PS Próbowałem zrobić tak ze w pętli While dodałem znacznik
php:
<input type=hidden name=id value=\"$id\">
i później w drugiej części kodu po elseif ($submit) napisałem
<?php $id = $_POST['id']; $answer = $_POST["$id"]; ?>
Ale wtedy jest pobierana wartość tylko z ostatniego pytania.
Może ktoś ma inne sugestie odnośnie rozwiązania tego quizu?
php:
<?php include("contentdb.php"); $submit = $_POST['submit']; if (!$submit) { $id = $row["id"]; $question = $row["question"]; $opt1 = $row["opt1"]; $opt2 = $row["opt2"]; $opt3 = $row["opt3"]; $answer = $row["answer"]; echo "<tr> <td colspan=3><br><b>$question</b></td> </tr>"; <td>$opt1 <input type=radio name=$id value="$opt1"></td> <td>$opt2 <input type=radio name=$id value="$opt2"></td> <td>$opt3 <input type=radio name=$id value="$opt3"></td> </tr>"; } } elseif ($submit) { $id = $_POST['id']; $answer = $_POST["$id"]; ?>