Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Odczytanie wartości checkbox'ów
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marcinpl87
Dobry. Mam w formularzu kilka checkbox'ów i w JS robię coś w zależności od tego czy są zaznaczone. Jest tam kod
Kod
if (document.forms["my_form"].elements["ch"][0].checked) ...; else ...;
if (document.forms["my_form"].elements["ch"][1].checked) ...; else ...;
...
I jak widać każdy checkbox ma taką samą nazwę i ich wartości sprawdzam z tablicy.
Ale przez to mam problem z php bo jak mam zaznaczony np. czwarty checkbox to po wysłaniu formularza do skryptu moja tablica $_POST wygląda tak:
Kod
Array ( [ch] => 4 )
ale jak zaznaczę pierwszy, drugi, trzeci i czwarty checkbox to tablica $_POST wygląda też tak
Kod
Array ( [ch] => 4 )
Jest mi niezbędnie potrzebne do JS'a żeby każdy z checkbox'ów miał taki sam atrybut name i dlatego proszę napiszcie co tu zrobić żebym po przesłaniu formularza mógł odczytywać każdego checkbox'a po kolei, czy jest zaznaczony czy nie.
starach
Jak atrybut name masz taki sam we wszystkich checkbox-ach to nic się nie da zrobić bo będzie ci się wartość nadpisywać. Jedyną możliwością jest zmienić im nazwy i poprawić kod JS.
akubiczek
Nie słuchaj kolegi wyżej. Wystarczy, że nadasz im jawnie w HTMLu indeksy i będziesz miał w PHP poprawną tablicę:

1. <input type="checkbox" name="foo[0]" />
  2. <input type="checkbox" name="foo[1]" />
  3. ..
  4. <input type="checkbox" name="foo[n]" />

Pamiętaj, że checkboxy nie zaznaczone nie będą przesyłane.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.