Interesuje mnie jakie metody autoryzacji uzytkownika stosujecie w swoich programach. Bezpieczna metoda powinna uniemożliwiac ataki brute force (i inteligentniejsze jego odmiany wykorzystujące fakt prawdopodobiensto wystapienia wybranych znakow w zaleznosci od języka itp) i słownikowy. Powinna tez przechowywac haslo w postaci niejawnej w bazie danych.
Wybrane metody:
1)hasło zapisane w bazie danych zostaje wczesniej uzupełnione o prefix i zakodowane algorytmem haszującym (np. SHA256 lub SHA512). Prefix znacznie utrudni atak słownikowy. Zabezpieczeniem przed brute force może być blokada możliwości autoryzacji na X minut po Y nieudanych próbach na poprawny login (globalnie lub tylko z „atakującego IP”).
Zalety:
- Przyjazne dla użytkownika – posługuje się tylko jednym hasłem.
2)hasło może być zaszyfrowane algorytmem wymagającym sekretnego klucza (np. algorytm Rijndael 128bit), który użytkownik musi podać ręcznie lub z pliku wraz ze swoim hasłem.
Wady:
- Mało przyjazne dla użytkownika – konieczność pamiętania hasła i klucza.
3)Użytkownik może być przy logowaniu proszony o podanie tylko losowo wybranych znaków hasła. Widzę dwie opcje realizacji takiej metody. Pierwsza bardzo prosta do wykonania gdy hasło jest zapisane w bazie w postaci jawnej. Druga to zapisanie w bazie danych wszystkich k-elementowych kombinacji n-elementowego hasła w postaci zahaszowanej.
Wady:
- W przypadku pierwszym: jawna postać hasła w bazie danych.
- W przypadku drugim: bardzo duże obciążenie bazy danych (przez jednego użytkownika):
k n kombinacje bez powtórzeń
5 10 252
5 15 3003
5 20 15504
Jakich metod Wy używacie?