Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [smarty] dlaczego tak wolno się wykonuje?
Forum PHP.pl > Forum > PHP
PMadej
Witam
Mam pewien problem:
Cytat
Czas ładowania całej strony: 8.12 sek
Czas działania rotatora banerów w nagłówku 0.02 sek
Czas ładowania nagłówka przez Smarty: 7.90 sek

nie mam pojęcia czemu tak długo ładuje mi nagłówek ponieważ nawet jeśli wyłączę wszystkie grafiki i tak ładuje się tak samo długo.
Dodam jeszcze, że w nagłówku jest ładowany również skrypt JS (do wyświetlenia menu), generowany przez php na podstawie danych z BD.
Jednak gdy jego samego uruchamiam ładuje się w czasie poniżej 0.01 sek

Cała strona zajmuje 70 kb co powoduje że sprawa staje się jeszcze dziwniejsza. Kojelną ciekawostką jest to że jeśli wypnę z komputera kabel sieciowy to czas ładowania strony spada do 2.5 sek.

Podaje konfiguracje jeśli kogoś to może zainteresować:
Celeron 950,
320 MB SDRAM,
Apache 1.3.28,
php 4.3.3,
Mysql 4.0.16,
Smarty 2.5.0,
Turck MMCache 2.4.4
DeyV
dla nie wiedzących, dodam jeszcze, że dokładnie ten sam skrypt, wykonywany na innym (moim winksmiley.jpg ) serwerku (2.0 i 256Mb) wykonuje się zazwyczaj w czasie ... 0.06 sek.

Coś mi włąsnie przyszło do głowy. Wiem, że reinstalowałeś serwer. Ale przyczyną taich zwolnień może być również baza danych. Czy z nią wszytko jest ok?
PMadej
Cytat
Coś mi włąsnie przyszło do głowy. Wiem, że reinstalowałeś serwer. Ale przyczyną taich zwolnień może być również baza danych. Czy z nią wszytko jest ok?

DeyV dzięki za sugestię, sprawdzę ją ale wyniki dam dopiero w niedzielę wieczorem, ponieważ wyjeżdzam. smile.gif
kurtz
Hej
Cytat
Kojelną ciekawostką jest to że jeśli wypnę z komputera kabel sieciowy to czas ładowania strony spada do 2.5 sek.
Szedlbym tym tropem - prawdopodobnie gdzies po drodze wystepuje proba polaczenia z zewnetrznym adresem. Moze to byc kod np. gemiusa. Moze byc problem z rozwiazywaniem nazw etc.

Ogolnie sugeruje zwiekszyc nieco etapowosc liczenia czasu wykonywania strony, wowczas latwiej namierzyc babola ;)

Pozdrawiam
PMadej
problem rozwiazany a jak zwykle tkwi w szczegolach. Ładowalo sie wolno poniewaz mialem zle zdefiniowane sciezki do katalogow smarty. teraz sie laduje wszystko w ciagu max 0.3 sek.

Wielkie THX dla DeyV'a i Belmondo z irc.php.pl za pomoc
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.