fabil
30.05.2007, 14:55:58
Mam zamiar napisać witrynę, która w momencie przerodzenia się w większy projekt musiałaby działać na kilku serwerach. Mam ogromną ilość pliku zajmują one bardzo dużo miejsca i potrzebne jest rozłożenie ich na kilku serwerach, a w bazie ścieżkę dostępu do nich(baza oczywiście zawiera więcej danych, a ilość danych i plików przybywa). Jak to wszystko mogę połączyć w całość? Jak napisać oskryptowanie takiej witryny?
Tibod
30.05.2007, 15:17:12
W przypadku kilku serwerów baz danych to nie ma problemu po polecenie mysql_query posiada opcjonalny drugi parametr $identyfikator_połączenia więc możesz naraz połączyć się z wieloma bazami i z odpowiednich czytać/zapisywać.
Odnośnie plików postaraj się aby wszystkie pliki danego typu były zgromadzone na jednym serwerze. Po pierwsze nie rozbijaj plików systemowych (mechanizmu strony). Jeżeli dużo będzie grafiki/filmów/dokumentów etc to koniecznie zaznaczaj w bazie na którym serwerze jest dany plik i w momencie odczytania podkładaj odpowiednią ścieżkę. Zależnie od rodzaju plików i przewidywanego rozłożenia obciążania zależenie od formatu/daty warto też przewidzieć równomiernie rozłożenie obciążenia pomiędzy serwery.
A w ogóle to zacznij od dobrego projektu i dokładnego rozpisania wszystkiego.
fabil
30.05.2007, 16:08:51
Dziękuję za odpowiedź. Zamierzałem właśnie dodawać do bazy id serwera na którym znajduje się plik.